Bitcoin se rozdělil na dvě měny. Kurz virtuální měny silně kolísá

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 1. 8. 2017 16:26
Digitální měna bitcoin se v úterý odpoledne rozdělila na dvě samostatná platidla: bitcoin a bitcoin cash. Lidé vedle klasických bitcoinů získají zdarma stejné množství nové měny.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Největší digitální měna světa se po dlouhodobých sporech svých tvůrců v úterý odpoledne po půl čtvrté rozdělila na dvě samostatná platidla: bitcoin (BTC) a bitcoin cash (BCC).

Změna nastalo o hodinu později než se plánovalo. Ráno ještě společná měna překonávala historické rekordy a prodávala se za 2925 dolarů, což je její nejlepší výsledek v osmileté historii. Záhy ale začal citelně kolísat - oslabil o 300 dolarů, opět o dalších 200 dolarů narostl a kolem druhé odpolední se prodával za 2680 dolarů.

Kurz nově vzniklého bitcoin cash zatím není znám, protože se s ním ještě nezačalo obchodovat. Bitcoinoví odborníci potvrzují, že k rozdělení došlo, nový platební systém bitcoin cash ještě ovšem nebyl ustanoven.

"Pravděpodobně to ještě několik hodin potrvá, napsal na Twitter bitcoinový vývojář Jameson Lopp. Podle všeho se zatím nenašlo dost těžařů, tedy uživatelů, kteří by platby v nových bitcoinech na svých výkonných počítačích potvrzovali.

Trhy přesto očekávají, že se v rychlém čase nová verze bitcoinu dostane na hodnotu kolem 400 dolarů. "Vytvoří se veliká tržní kapitalizace z ničeho, protože lidé budou doufat, že takový bitcoin dobře prodají," říká bitcoinový analytik a šéf Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Trhy očekávají, že kurz nového bitcoin cash v rychlém čase začne klesat. Očekává se, že lidé začnou bitcoin chash rychle shortovat - tedy že ho ihned po jeho obdržení začnou směňovat za klasické bitcoiny nebo dolary. Čím více potom bitcoin cash oslabí, tím méně ztratí na hodnotě původní verze bitcoinu. Kurzy obou verzí měny budou každopádně  v následujících hodinách náchylné k citelným výkyvům.

Odborníci radí, aby lidé raději své bitcoiny v příštích dnech a hodinách raději stáhli z bitcoinových burz. "Burza vám poté může vyplatit verzi měny s nižším kurzem. Proto je výhodnější bitcoin z burzy před rozdělením raději stáhnout," říká Stroukal. Lidé, kteří digitální platidlo drží ve svých počítačích nebo mobilních telefonech, nad ním budou mít větší kontrolu a mohou se svobodně rozhodnout, jak na rozštěpení co nejvíce vydělat.

Odborníci nyní radí, aby lidé raději své bitcoiny stáhli z bitcoinových burz. "Burza vám poté může vyplatit verzi měny s nižším kurzem. Proto je výhodnější bitcoin z burzy před rozdělením raději stáhnout," říká Stroukal.

Lidé, kteří digitální platidlo drží ve svých počítačích nebo mobilních telefonech, nad ním budou mít větší kontrolu a mohou se svobodně rozhodnout, jak na rozštěpení co nejvíce vydělat.

Nynější rozkol souvisí se sporem uživatelů, kteří o podobě platidla demokraticky rozhodují. Kvůli vzrůstající popularitě bitcoinu a rostoucímu počtu bitcoinových transakcí přestává jeho platební síť stíhat. Různé skupiny uživatelů se ale nemohou shodnout, jak problém po technické stránce vyřešit. Spory nyní vyústily v to, že skupina čínských uživatelů kolem směnárny ViaBTC ohlásila, že provede rozdělení a spuštění bitcoin cash.

Nová verze platidla má umožnit provádění více transakcí, aby už nedocházelo k nepotvrzování některých plateb. Vzhledem k tomu, že od úterního odpoledne vývojáři bitcoin cash spustí upravený kód bitcoinu, založí tím zcela nové platidlo.

Většina bitcoinových burz a směnáren už uvedla, že nový bitcoin cash bude přijímat. Výjimkou jsou firmy Coinbase, BitMEX a Bitstamp, které ohlásily, že s novou verzí digitálních peněz obchodovat nebudou.  

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

 

Právě se děje

Další zprávy