Bitcoin ztratil třetinu hodnoty během pěti dnů, hodnota spadla pod 13 tisíc dolarů a dál klesá

ČTK ČTK, Sandro Elčić
Aktualizováno 22. 12. 2017 15:56
Jen během pátku ztratil bitcoin na lucemburské burze Bitstamp téměř 20 procent a prodával se za 12 560 dolarů. Mohl by tak zaznamenat svůj nejhorší denní propad za tři měsíce. Pád pokračuje i během dne.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Cena digitální měny bitcoin dnes klesla pod 13 000 dolarů (asi 282 000 korun), ještě v neděli překročila 20 000 dolarů. Tato kryptoměna tak v uplynulých pěti dnech přišla zhruba o třetinu své hodnoty a mohla by zaznamenat nejhorší týden od roku 2013.

Během dnešního dne ztratil bitcoin na lucemburské burze Bitstamp téměř 20 procent a prodával se za 12 560 dolarů. Mohl by tak zaznamenat svůj nejhorší denní propad za tři měsíce.

Pád pokračuje i během dne. Na online burzách je k dosání dokonce za 11 885,50 dolarů.

Podle analytiků si investoři na konci roku vybírají zisky. Bitcoin má za sebou těžký týden, ve kterém se množila varovná znamení před investováním na volatilních a neregulovaných trzích.

Jihokorejská obchodní platforma pro obchodování s kryptoměnami Youbit v úterý oznámila, že zavírá, protože po letos již druhém hackerském útoku zbankrotovala.

Guvernér dánské centrální banky označil podle agentury Reuters investice do bitcoinu za "smrtící" hru. A největší bitcoinová burza v USA Coinbase ve středu oznámila, že bude vyšetřovat obvinění ze zneužití důvěrných informací k vlastnímu obohacení, tedy z takzvaného insider tradingu.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Video: Jak si koupit bitcoin v automatu

Jak na to. Nákup bitcoinu v bankomatu a jeho převod z papírové do digitální peněženky v mobilu. | Video: Leoš Rousek
 

Právě se děje

Další zprávy