Bitcoin od začátku pandemie zdražil o 450 procent. Poptávka po něm roste i v Česku

ČTK ČTK
22. 2. 2021 15:02
Nejrozšířenější kryptoměna bitcoin zvýšila od konce loňského února, kdy začala koronavirová pandemie v Česku a dalších evropských zemích, hodnotu o 500 procent na současných 55 800 USD, tedy asi 1,2 milionu korun. V korunovém vyjádření byl růst 450 procent kvůli vývoji kurzu koruny k dolaru. Vyplývá to z výpočtů společnosti Bitstock.com.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

V prvních měsících epidemie cena bitcoinu krátce klesla pod 4000 dolarů, tedy asi 90 000 korun. Kdo v té době kryptoměnu nakoupil, zhodnotil by do současnosti svou investici třináctkrát.

"Bitcoin od příchodu koronaviru ukázal, že se umí chovat jako digitální zlato, tedy být bezpečným přístavem v krizi. Na druhou stranu také prokázal výrazný progres. Růst ceny pozorujeme už delší dobu. A to nejen díky zakladateli a šéfovi Tesly Elonovi Muskovi, který do něj teď investoval," řekl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Od prvních zmínek o výskytu covid-19 v ČR vzrostla cena bitcoinu zhruba o 750 000 Kč na dnešních 1,2 milionu korun. Místo malých investorů do této kryptoměny investují už i ti zkušenější, informovanější, odvážnější a jednotlivé obchody jsou výrazně vyšší než v roce 2017, dodal Stránský.

Poptávka po bitcoinech v Česku se za poslední rok zvýšila pětkrát. Objem nakupovaných kryptoměn jen letos v lednu podle Stránského přesáhl půl miliardy korun, což je o polovinu více než ve stejném měsíci loni. V minulém roce se za celý rok prodaly v Česku kryptoměny za čtyři miliardy Kč.

Na začátku většího růstu v listopadu stálo zapojení větších společností jako Paypal a budování pozic u větších investorů, uvedl analytik Purple Traing Štěpán Hájek. Růst bitcoinu si získal svou pozornost i u dalších velkých společností, kdy své investice do kryptoměny oznámila Tesla, své plány ohledně kryptoměn oznámily Mastercard nebo JPMorgan Chase & Co. "Je evidentní, že nejen menších investorů, ale také velkých korporací se zmocnil 'FOMO' efekt, tedy strach z toho, že něco prošvihnou (z anglického Fear of Missing Out - pozn. red.)," podotkl.

Zájmu o bitcoiny loni nahrávala extrémně expanzivní politika centrálních bank, která vyvolává obavu ze znehodnocení konvenčních úspor. Bitcoin díky růstu láká stále více investorů. Rizikem v případě jednorázové investice ale jsou velké pohyby ceny. Proto experti radí podobně jako u ostatních aktiv pravidelné nakupování každý měsíc za určenou částku.

Růst se už stává vysoce rizikovou a spekulativní záležitostí, doplnil Hájek. Kdykoliv může na trhu nějaký větší hráč uzavřít větší část pozice a z trhu se davově začnou stahovat investoři. Riziko většího propadu je tak poměrně vysoké, ale zapojení velkých institucí zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že nižší ceny budou využity k dalšímu nakoupení kryptoměny, která by mohla během několika týdnů překonat 60 000 dolarů.

Podobně jako v roce 2017 i tentokrát se podle něj k bitcoinu připojují další kryptoměny včetně etherea. Cena druhé největší kryptoměny už dohnala tempo růstu bitcoinu a jeho vývoj bude nadále silně korelovat. Ethereum od začátku pandemie vzrostlo o více než 600 procent z 258 dolarů na 1815 USD, uzavřel Hájek.

Video: Poslanec chtěl těžit kryptoměny za veřejné peníze, na topení mohl taky pálit parkety, říká expert

Kryptoměnami topit jde, existují projekty, které se snaží zbytkové teplo využívat. Spotřeba elektřiny na těžbu kryptoměn odpovídá spotřebě Bulharska. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy