Biopalivo do aut zdraží, vláda schválila snížení podpory

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 6. 8. 2014 15:35
Palivo E85 má být od roku 2015 zdaněno částkou 20 haléřů na litr a B100 částkou 50 haléřů za litr.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Osvobození stoprocentní bionafty B100 a biosložky v palivu E85 od spotřební daně příští rok skončí a obě pohonné hmoty tak podraží o několik desetihaléřů na litr. Návrh ministerstva zemědělství schválila ve středu vláda a nyní bude zaslán k notifikaci Evropské komisi, schvalování parlamentu ČR už nepodléhá.

E85 má být od roku 2015 zdaněno částkou 20 haléřů na litr a B100 částkou 50 haléřů za litr. Podle ministerstva zemědělství se to na konečné ceně biopaliv zásadně neprojeví. "K navrženému částečnému zdanění uvedených biopaliv Česká republika přistoupila proto, aby nemohlo docházet k nepřiměřené podpoře, jak ji stanoví EU," uvedlo ministerstvo.

Jiný názor na vliv nové výše spotřební daně na konečnou cenu obou biopaliv má Vladimír Vacek z firmy Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil. "Protože je třeba připočítat ještě DPH, bude to znamenat, že stoprocentní bionafta bude dražší přibližně o šedesát haléřů a E85, což je směs 60 až 70 procent etanolu s benzinem, zdraží přibližně o 20 až 30 haléřů," řekl deníku Insider již v červnu k plánům ministerstva.

Prodloužení současné podpory do roku 2020

Další změny u podpory biopaliv v dopravě se ale nechystají a jejich podpora bude pokračovat i v letech 2015 až 2020, vyplývá dále z materiálu, který schválila vláda. Česko se před pěti lety podobně jako další členské země EU zavázalo k tomu, že do roku 2020 nahradí desetinu benzinu a nafty v dopravě obnovitelnými zdroji.

"Program na podporu biopaliv přispívá ke snížení emisí skleníkových plynů z dopravy a zvyšuje celkový podíl ve využití obnovitelných zdrojů. Proto jsme vypracovali materiál, který umožní prodloužit současný systém podpory až do roku 2020," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podpora spočívá v úplném osvobození, snížení nebo vrácení části spotřební daně z čistých a vysokoprocentních biopaliv podle zákona o spotřebních daních. Schválený dokument navazuje na program podpory, který platí od července 2009 a skončí za rok.

Podle programu mají být i nadále všechna čistá biopaliva a jejich vysokoprocentní směsi zvýhodněny úlevou na spotřební dani z minerálních olejů.

 

Právě se děje

Další zprávy