Daňová podpora biopaliv zůstane, potvrdili poslanci. Výhoda pro Babiše, říká Kalousek

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 11. 2015 9:46
Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše a vynese mu zhruba pět miliard korun. Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nyní nachází v režimu nedovolené podpory.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Evropská komise

Praha  - Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o spotřebních daních, která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu.

Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že zákon podpoří skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) a vynese mu zhruba pět miliard korun. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Kalousek neúspěšně navrhoval, aby se novela zákona přejmenovala na zákon, kterým se ve prospěch skupiny Agrofert mění zákon o spotřebních daních.

Novela také zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Vláda původně výrazně omezila možnost, aby distributoři mohli část biosložky prodat zvlášť, a tím by povinnost přimíchávání také splnili. Poslanci ale schválili pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který tuto možnost zcela vypouští.

Nyní jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nyní nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází schválená novela zákona. Program ale musela ještě schvalovat Evropská komise. Na základě podmínek, které si stanovila, se některé sazby daně u biopaliv zpočátku od příštího roku zvýší proti původnímu návrhu, aby se vyrovnalo to, že nyní se podpora poskytuje bez schválení Bruselem. Později, od poloviny roku 2017, by měly sazby opět klesnout.

Sněmovna neschválila Kalouskův pozměňovací návrh, který podporu biopaliv ze zákona vypouští. Jde o kopii návrhu, který letos už předložil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais, ale Sněmovna ho tehdy neschválila. Nyní s ním nesouhlasil ani rozpočtový výbor, ani ministerstvo financí.

Sněmovna schválila i návrh zemědělského výboru, který dává dohromady problematiku takzvané zelené nafty, tedy vratky spotřební daně na pohonné hmoty pro zemědělce, s podporou biopaliv. Sjednotí se tak výše vrácené daně ze směsné motorové nafty s podílem více než 30 procent biosložky a klasické motorové nafty, ve které může být až sedm procent biosložky. Bez návrhu by prý docházelo ke kumulování podpory.

Poslanci také schválili osvobození od daně pro elektřinu, kterou si malovýrobci vyrobí pro svoji potřebu z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon nepřesáhne 30 kW. Osvobození zrušila letošní novela energetického zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy