Biometan z odpadu i zelená nemocnice. Soutěž představila nejlepší ekologické inovace

kah kah
18. 6. 2020 9:40
Deset nejlepších projektů a inovativních nápadů v oblasti životního prostředí a úspor energií představila ekologická soutěž Energy Globe společnosti E.ON. Hlavního vítěze, který bude zastupovat Česko na světovém finále, vybere veřejnost formou on-line hlasování.
Progresivní sběr odpadů v Praze
Progresivní sběr odpadů v Praze | Foto: Energy Globe

Celkem se soutěže zúčastnilo 301 ekologických projektů z celé republiky. V pěti hlavních kategoriích - Firma, Produkt, Obec, Stavba a Vzdělávání - vybrala odborná porota po dvou finalistech. 

"Udržitelnost a ekologie se stávají důležitým tématem pro stále více lidí. Přestože poslední měsíce byly silně ovlivněny epidemií koronaviru, která vyvolala největší krizi od druhé světové války, měli bychom si uvědomit jednu zásadní věc. Nemůžeme kvůli jedné velké krizi zapomínat na jinou, klimatickou," říká k soutěži Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v Česku.

Vítěze už dvanáctého ročníku, který pojede na světové finále soutěže, vybere veřejnost. Bude tedy záležet na tom, kolik "kliků" každý z projektů na www.energyglobe.cz získá.

"K hlasování motivují i zajímavé ceny. Ze všech hlasujících vylosujeme několik výherců, kteří získají dvouměsíční zápůjčku Škody Citigo iV, rodinný let balonem, ekologické balíčky nebo poukázky do hobbymarketu," láká Vladimíra Gláserová z organizačního týmu Energy Globe.

Hlasování potrvá do konce září a lidé mohou podpořit některý z následujících projektů: 

Kategorie: Firma 

Výroba biometanu - prvním z finalistů je projekt společnosti EFG, která v Rapotíně na Šumpersku vyrábí biometan, který svými vlastnostmi odpovídá zemnímu plynu, z biologicky rozložitelných odpadů. Jedná se o první projekt tohoto druhu v Česku, při němž je biometan dodáván přímo do distribuční sítě.

Solární elektrárny a elektromobily - společnost Sonnentor z jihomoravských Čejkovic se do finále probojovala svými inovačními projekty. Odebírá zelenou energii, provozuje solární elektrárnu a používá firemní flotilu elektromobilů a vozů na CNG.

Kategorie: Obec

Hostětín na Zlínsku - víska s 200 obyvateli v podhůří Bílých Karpat může být vzorem pro další samosprávy v zavádění fungujících ekologických projektů, šetrnosti k životnímu prostředí a důrazu na trvale udržitelný rozvoj.

Praha - dostala se do finále s progresivním sběrem odpadů. V rámci systému nakládání s komunálním odpadem zkouší v pilotních projektech nové typy třídění, například i jinak těžko zařaditelný gastroodpad.

Kategorie: Produkt 

Amazinc! - vyrábí čistě přírodní opalovací kosmetiku v plně recyklovatelných obalech.

Opravárna - na webovém portálu sdružuje více než 1600 opravářů a servisů a svou činností přispívá k naplnění cílů evropského programu Green Deal.

Kategorie: Stavba 

Kulturní polyfunkční budova v Chlumci nad Cidlinou - využívá moderních technologií ve prospěch místních obyvatel a celého regionu. Je bezbariérová a nízkoenergetická.

Novostavba II. interní kliniky a geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc - jde o první nemocniční stavbu v Česku, která splňuje standardy nízkoenergetické budovy. Díky jejímu konstrukčnímu řešení je možné měnit vnitřní uspořádání podle potřeby a vývoje ve zdravotnictví.

Kategorie: Vzdělávání 

Kurz Klimatická změna - připravila ho nadace Člověk v tísni a je určen pro pedagogy i každého zájemce s přístupem k internetu.

Kurz Voda na 100 způsobů - vytvořila ho Masarykova základní a mateřská škola v Melči na Opavsku.

Mimořádnou a samostatnou kategorií je letos Čistý vzduch. Prvním finalistou je město Brno, které v roce 2018 spustilo dotační program na vytváření zelených střech. Druhým finalistou pak firma C-Energy z Plané nad Lužnicí a její moderní energetický zdroj, který v obci nahradil původní tepelnou elektrárnu. 

Na videu si můžete připomenout představení loňských finalistů soutěže:

Sledujte představení finalistů soutěže projektů a nápadů v oblasti ekologické energie, inovací a úspor E.ON Energy Globe 2019. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy