Každý druhý ovocný čaj je plný pesticidů, ukázal test. Propadl i bio čaj pro batolata

on on
7. 2. 2019 14:04
Spotřebitelská organizace dTest otestovala porcované ovocné čaje. U deseti z celkem 22 testovaných čajů nalezla pesticidy. Mezi nimi byly také tři čaje určené dětem, z toho jeden dokonce v bio kvalitě.
Čaje s vysokým množstvím pesticidů.
Čaje s vysokým množstvím pesticidů. | Foto: dTest

Pracovníci dTestu nakoupili v obchodech celkem 22 různých ovocných čajů s příchutí lesních plodů. V laboratoři je poté nechali otestovat na přítomnost cizích látek. Zatímco přítomnost plísní výsledky nepotvrdily, přítomnost pesticidů experty překvapila. Deset čajů tak v testu zcela propadlo.

Pokud výrobce prohlašuje čaj za bio, či vhodný pro děti, musí splňovat limity na pesticidy, upozorňuje dTest. Na klasické čaje se legislativní limity nevztahují.

Nepřípustné množství pesticidů laboratoř odhalila u tří vzorků. Jednalo se o VeltaTea - Čaj Malé čarodějnice s příchutí lesní směs, který je určen pro děti od devátého měsíce. Babio - Dětský bio čaj lesní plody (od sedmého měsíce věku) a Krtečkův čaj - Lesní směs (od devátého měsíce).

"Zarazilo nás, kolik různých zbytkových pesticidů a v jak velkém množství obsahují čaje určené dětem. Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět k prošetření situace Státní zemědělské a potravinářské inspekci," komentuje závěry Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Problém s mnohačetnými nálezy pesticidů mělo dalších sedm ovocných čajů. Konrkrétně se jednalo o čaje: Jemča Lesní plody, Penny/Tea Party Forest Fruit Tea, BioGena Lesní plody, Zlatý šálek Lesní směs, Mokate Minutka Ovocný čaj s příchutí ostružiny, maliny a borůvky, Grešík Lesní plody a Loyd Lesní plody. Vyjmenované výrobky obdržely od dTestu nedostatečnou známku.

"Neporušily zákon, ale podle nás by je zákazníci neměli kvůli vysokému obsahu pesticidů vůbec pít," řekla pro Aktuálně.cz mluvčí dTestu Kristýna Kuncová.

V jednom případě bylo navíc na obalu problematické označení. "Mezi testovanými výrobky se objevil čaj BioGena Lesní plody, který evokuje bio kvalitu, ale nemá biocertifikaci. Běžný spotřebitel může snadno nabýt dojmu, že jde o bio výrobek z produkce ekologického zemědělství, ačkoli tomu tak není. Upozornili jsme na něj proto Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci," dodává Hoffmannová.

Pesticidy se používají v zemědělství v boji proti škůdcům a mohou se dostat do potravinářských výrobků. Kvůli jejich toxicitě pro ně existují v mnoha potravinách legislativní limity.

Není to poprvé, kdy se kontroloři zaměřili na čaje. Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s celníky v červenci loňského roku nevpustili na evropský trh čínský čaj, který obsahoval nadlimitní množství nebezpečných pesticidů jako fipronil, hexaflumuron, pyridaben a tolfenpyrad.

O měsíc dříve odhalili celníci a pracovníci SZPI zásilku zeleného čaje z Číny na Letišti Václava Havla v Praze. Po pozitivním testu na vysoký obsah pesticidů nechali zásilku s 38 a půl kilogramy čaje zlikvidovat.

 

Právě se děje

Další zprávy