Bílí koně v kampeličce MSD. Jako v divokých 90. letech

Vojtěch Blažek, Petr Koděra, HN
29. 5. 2014 11:00
Hospodářským novinám se podařilo shromáždit jména všech stíhaných, kteří podle kriminalistů promyšleně vyvedli z Metropolitního spořitelního družstva přes miliardu korun.
Logo MSD
Logo MSD | Foto: MSD

Praha - Protikorupční detektivové viní sedmnáct lidí z podílu na vytunelování Metropolitního spořitelního družstva, donedávna největší tuzemské kampeličky. Až dosud nebylo jasné, kdo konkrétně si obvinění vyslechl.

Hospodářským novinám se nyní podařilo shromáždit jména všech stíhaných, kteří podle kriminalistů během posledních tří let promyšleně vyvedli z Metropolitního spořitelního družstva na účty anonymních firem v Hongkongu nejméně jednu a čtvrt miliardy korun.

Mezi obviněnými je třináct bílých koní - nastrčených vlastníků čerstvých firem založených podle policie účelově k podvodům. Stíhaný je i hlavní verbíř a organizátor najatých lidí Jan Vinš, kterého jako jediného soud posadil do vazby, a především tři šéfové z představenstva záložny: Daniel Tureček, Jan Zavřel a Petr Jánský.

Právě oni podle policie umožnili pochybné úvěry přidělit. Podezřelé úvěry za stamiliony korun totiž začala záložna ve velkém rozdávat až poté, co se v roce 2010 naposledy obměnilo představenstvo a k Turečkovi, jednomu ze zakladatelů záložny, usedli ještě Jánský se Zavřelem.

Šéfové záložny jsou nejvyšším patrem, které detektivové dosud rozkryli. Podle informací Hospodářských novin však pracují i s verzí, že manažeři nemuseli být hlavami mafie. A že nad nimi mohli stát ještě vyšší kápové, kteří je řídili a dávali jim ke stamilionovým podvodům pokyny.

 „Prověřujeme všechny možné varianty,“ uvedla bez dalšího upřesnění státní zástupkyně Daniela Smetanová, která dohlíží na vyšetřování.

Snadné půjčky za stamiliony

Policie a před ní i auditoři najatí Českou národní bankou tvrdí, že manažeři nastavili pravidla pro úvěry tak vágně, aby bylo možné půjčovat stamiliony prakticky na cokoliv bez jasného zdůvodnění budoucího podnikání či investice. Přes 150 milionů si přitom natřikrát půjčil dokonce i sám člen představenstva Daniel Tureček.

O nestandardním postupu představenstva je přesvědčen i advokát Ivo Hala, který vede insolvenční řízení po krachu záložny. „Museli vědět, že návratnost úvěrů bude přinejmenším komplikovaná,“ říká.

Zaskočil ho také způsob, kterým manažeři zřejmě nechávali peníze ze záložny vyvádět. „Překvapilo mě, že to podle policejní verze dělali až takhle jednoduše,“ podotkl Ivo Hala.

Žádný sofistikovaný model

Nešlo totiž o žádný sofistikovaný model podvodu. Spíše připomínal divoká devadesátá léta, kdy nezajištěné stamilionové úvěry braly narychlo založené firmy s nastrčenými vlastníky – většinou bezdomovci s bydlištěm na obecních úřadech nebo zadluženými lidmi, kteří nemají ani na telefon.

 „Jsou to osoby bez vzdělání, bez zaměstnání, bez bydliště, případně osoby ve výrazné finanční tísni, tedy snadno ovlivnitelné a zmanipulovatelné,“ napsali policisté do obvinění o některých stíhaných.

Kdo je mezi obviněnými? Jak přesně podvody fungovaly? Kdo měl přístup k účtům anonymních firem v hongkongské bance? Čtěte více ve čtvrtečních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy