Rekordní pokrok v energetice i klimatu, hodnotí odborníci české předsednictví v EU

ČTK ČTK
13. 12. 2022 20:05
V období českého předsednictví Radě Evropské unie byl zaznamenán mimořádný pokrok unijní politiky v oblasti klimatu a transformace energetiky a dopravy na bezemisní, uvedli odborníci na konferenci Jak zezelenalo Česko během evropského předsednictví? Za půl roku podle nich postoupila unie rekordním tempem k uhlíkové neutralitě a naplňování cílů v této oblasti.
Premiér Petr Fiala při projevu v Evropském parlamentu představuje plán českého předsednictví v Radě EU.
Premiér Petr Fiala při projevu v Evropském parlamentu představuje plán českého předsednictví v Radě EU. | Foto: Evropský parlament

V rámci předsednictví prosazovalo Česko jednotný přístup unijních států v energetice, například nadstandardním počtem ministerských rad pro tuto problematiku, uvedla analytička think tanku Europeum Kateřina Davidová. Podle ní patří mezi hlavní úspěchy českého předsednictví právě zasazení se o evropskou energetickou solidaritu.

Přispěla k ní mimo jiné dohoda členských států na omezení spotřeby plynu a elektřiny. Členské země se také zavázaly k vzájemné pomoci v případě nedostatku plynu.

Milníkem českého předsednictví byl rovněž zákaz prodeje aut se spalovacími motory po roce 2035. Dál se budou moci prodávat už pouze bezemisní vozidla. Podle Davidové bude zásadní, aby alespoň část dodavatelského řetězce elektrovozů byla v Česku.

"Pokud to nebude tady, tak to bude v Polsku nebo na Slovensku nebo v Maďarsku," upozornila Davidová. V následujících letech se bude český trh na změnu postupně připravovat, k čemuž v jednotlivých státech přispěje i pomoc Evropské unie.

Během českého předsednictví také zesílil zájem Evropského parlamentu odstoupit od Energetické charty, která chrání zahraniční investice do energetiky, uvedla právnička Laura Otýpková, zástupkyně Frank Bold Society a Unie komunitní energetiky. K tomuto rozhodnutí už dospělo Španělsko nebo Nizozemsko.

Evropský parlament nyní podle Otýpkové uvažuje o odstoupení unijních států jako celku, což by přispělo k dekarbonizaci energetiky. Podle charty státům hrozí arbitráže v případě, že způsobí znehodnocení investice soukromého investora, což komplikuje snahu odklonu od uhlí. Energetická charta vznikla v 90. letech.

Briefing také připomenul iniciativu Nová zelená úsporám Light, která se soustředí na pomoc nízkopříjmovým domácnostem se zateplením jejich domů a bytů. Podle analytičky Centra pro dopravu a energetiku Zuzany Vondrové získají příjemci 100 procent realizačních výdajů do 150 tisíc korun.

Na rozdíl od původní iniciativy Nová zelená úsporám, která poskytovala pouze 50 procent výdajů, nemusí zájemci čerpat z vlastních peněz, protože podporu dostanou ještě před začátkem stavebních prací. Taková pomoc ovšem cílí spíše na aktuální potřeby stavebních úprav. Zároveň je podmínkou, že příjemci musí danou budovu vlastnit. Nová zelená úsporám Light se tedy nevztahuje na obyvatele žijící v podnájmu.

 

Právě se děje

Další zprávy