Bez práce je rekordní počet Čechů, nezaměstnanost roste

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 10. 2. 2014 9:55
Podíl nezaměstnaných v lednu vzrostl na 8,6 procenta, bez práce je 629 274 lidí.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nezaměstnanost v Česku dosáhla nového rekordu, poprvé v novodobé historii je bez práce přes 600 tisíc lidí. Podíl nezaměstnaných vzrostl v lednu na 8,6 procenta, což je o 0,4 procentního bodu více než v prosinci.

Úřady práce evidovaly ke konci ledna 629 274 uchazečů o zaměstnání. Oproti prosinci je to o 32,4 tisíce lidí více, oproti listopadu dokonce o téměř 65 tisíc. V porovnání s loňským lednem přibylo 43,5 tisíce nezaměstnaných.

Z celkového počtu lidí bez práce bylo 614 870 dosažitelných uchazečů - tedy těch, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Vyplývá to z nejnovějších statistik Úřadu práce ČR, spadajícího pod ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Jedná se o nejvyšší podíl nezaměstnaných v historii České republiky," zdůrazňuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Přes sedmnáct lidí na jedno místo

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok necelá čtvrtina (23,9 procenta) uchazečů, celkem 150 528 lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 17,3 uchazeče, nejvíce v okresech Jeseník (85,5), Bruntál (70,1), Karviná (65,7) a Přerov (52,4).

Foto: Aktuálně.cz

Nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Bruntál (15,2 %), Jeseník (14,6 %), Most (14 %), Ústí nad Labem (13 %), Karviná a Znojmo (shodně 12,8 %). Naopak nejnižší je v okresech Praha-východ (3,6 %), Praha-západ (4,4 %), Mladá Boleslav (4,9 %), Praha (5,4 %), Plzeň-jih a Rokycany (shodně 5,8 %).

Mezi nezaměstnanými je 38 969 absolventů škol a mladistvých, oproti prosinci je jich o 577 méně. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina uchazečů podílí 6,2 procenta, před rokem to byla 6,1 procenta.

Počet volných pracovních míst ohlášených úřadům práce vzrostl na 36 394, což je o 1216 více než v prosinci a o 2600 více než před rokem.

Během ledna se do evidence Úřadu práce nově přihlásilo 81 446 lidí. To je sice o 21 701 více než v prosinci, ale o 2059 méně než před rokem. Z evidence odešlo celkem 49 005 lidí, novou práci však z nich získalo jen 29 573.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 47,2 procenta, osoby se zdravotním postižením 9,6 procenta.

Česká nezaměstnanost přesto zůstává mezi nejnižšími v Evropě. Podle jednotné metodiky Eurostatu činila v prosinci 6,8 procenta, nižší byla jen v Rakousku a Německu (shodně 4,9 %), v Lucembursku a na Maltě (shodně 6,5 %). Nejvyšší je ve Španělsku (25,6 %) a Řecku (podle posledních údajů 27,8 %).

Kdo se hlásí na úřadech?

"Významnou skupinou nových uchazečů byli ti, kterým skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Do evidence přicházely ve větším počtu i osoby samostatně výdělečně činné, které ukončily podnikání. U těch ale existuje velká pravděpodobnost, že na jaře svou činnost obnoví," říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Navzdory mírné zimě ovlivnilo nezaměstnanost i přerušení některých sezónních prací, například ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví či v povrchových lomech.

"Do evidence Úřadu práce se hlásili nejčastěji lidé se základním nebo středním odborným vzděláním. Dále pak mladí lidé do 25 let a uchazeči nad 55 roků," upřesňuje Beránková.

Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali administrativní pracovníci, montážní, manipulační, pomocní a nekvalifikovaní dělníci, řemeslníci, prodavači, číšníci, servírky či zedníci.

Zaměstnavatelé měli zájem nejčastěji o strážné, seřizovače CNC strojů a obsluhu obráběcích strojů, soustružníky, frézaře, svářeče, kovodělné dělníky, uklízeče, pomocné pracovníky ve výrobě a v gastronomii. Hledali také obchodní zástupce, prodavače, řidiče nákladních automobilů, zedníky či zámečníky.

Nejhorší je za námi?

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška přesto existují známky, že má trh práce své nejhorší za sebou. Za období prosince a ledna přibylo na úřadech práce 64 tisíc klientů, což je pro tyto měsíce nejméně od roku 2007.

„Počet volných pracovních míst v lednu proti prosinci stoupl, zatímco před rokem tomu bylo naopak. Letos v lednu také meziročně více lidí bylo vyřazeno z evidence nezaměstnanosti díky tomu, že nastoupili do nového zaměstnání. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry se na příznivějších trendech začátku letoška podepisuje mírné počasí," říká Sobíšek.

„Pro únor existuje šance, že rekordní úroveň nezaměstnanosti již nezvýší. Od jarních měsíců pak nepochybně půjde počet lidí bez práce dolů, i když je nejisté, nakolik se na takovém vývoji podepíše tvorba trvalejších pracovních míst a nakolik půjde jen o sezónní vývoj. Koncem jara by se ale již silnější ekonomika měla viditelně promítat do trendů trhu práce," věří Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy