Počet volných míst dál láme rekordy. Na úřadech práce zůstávají hlavně starší lidé

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 4. 2019 9:40
Nezaměstnanost v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Bez práce bylo 227 tisíc lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst se zvýšil na téměř 340 tisíc, jedná se tak o další rekord. Oznámil to Úřad práce ČR. Loni v březnu byla míra nezaměstnanosti 3,5 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

"Pokles není až tak dán ekonomickou výkonností Česka, která v prvních měsících roku podle všeho spíše zpomaluje, ale stojí za ním nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství. Zajímavý je pohled na statistiku volných pracovních pozic, ta se zvýšila na 339 tisíc. Nicméně i to je díky příznivé sezónnosti," připomíná ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Z evidence úřadů práce odešlo v březnu téměř 49 tisíc lidí. Mnoho z nich našlo uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství, gastronomii nebo cestovním ruchu.

"Svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství," uvedla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

I v následujících měsících by mohla nezaměstnanost dále klesat, dodala.

Podle ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy je ale třeba mít na paměti, že míra nezaměstnanosti je zpožděný makroekonomický ukazatel a kvůli strnulosti trhu práce vykazuje příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné makroekonomické ukazatele, zejména ty předstihové zřetelně zachycují nadcházející útlum, ba krizi. "O nadcházející krizi ale zatím v případě české ekonomiky hovořit nelze," dodává Kovanda.

Nejnižší nezaměstnanost je z krajů stabilně v Praze, v březnu to bylo 1,9 procenta. Nejhůře na tom jsou kraje Moravskoslezský a Ústecký, kde je míra nezaměstnanost shodně 4,6 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanost zaznamenalo v březnu 75 okresů. Podíl lidí bez práce se naopak zvýšil na Chomutovsku o 3,3 procenta a na Ústecku o 0,6 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,7 uchazeče. Zaměstnavatelé mají největší zájem o dělníky na výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, pomocné manipulační pracovníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, nebo páječe. Tradičně velká poptávka je po technických profesích ve všech oborech.

V evidenci úřadů práce byli především uchazeči s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v březnu 43,2 roku. Mezi evidovanými bylo 84 043 lidí nad 50 let, na celkové nezaměstnanosti se podíleli 37 procenty. Déle než 12 měsíců bez práce bylo téměř 57 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy