Bez podpory rodin ohrožených dětí neubude

vt
19. 9. 2012 16:42
Vyšlo nové číslo Edice Otvíráme, magazínu o právech dětí a péči o ně
Foto: PubliCon

Především novele zákona o sociálně-právní ochraně dítěte a podpoře rodin je věnováno nejnovější číslo magazínu o českých dětech Edice Otvíráme, který vydává Agentura PubliCon ve spolupráci se sdružením Publicist a s podporou Nadace Terezy Maxové dětem.

Bez ohledu na to, že titul magazínu (Reformní novela přijata. Nastává čas pravdy) předjímá dění - v době jeho tisku vrátil prezident novelu zákona do Poslanecké sněmovny a poslanci jeho veto budou muset přehlasovat - přináší také škálu pohledů na zmíněnou novelu zákona; shrnuje hlavní výhrady odpůrců i argumenty zastánců a domýšlí, co její (ne)schválení bude znamenat.

Úvodní text připomíná to nejdůležitější - že pokud bude novela schválena, hodně bude záležet na tom, jak se „dostane do života" - a že se to neobejde nejen beze změny přístupu k sociálně slabým, ale také bez vysvětlovací kampaně i lepší komunikace mezi všemi zúčastněnými stranami.

Naděje s novelou spojované a naopak obavy z ní zcela konkrétně vyjadřuje anketa, v níž odborníci z praxe i neziskového sektoru, odpůrci i zastánci formulují své názory na to, co nejprogresivnějšího a naopak problematického zmíněný zákon přináší. Na stejné téma se vyjadřuje v rozsáhlém textu i Ladislav Zamboj z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva, podle něhož zákonem práce ve prospěch rodin nekončí, nýbrž začíná. A na otázky, co by schválení novely znamenalo pro zařízení ústavní výchovy a jak by se dotklo třeba dětských domovů, odpovídá i Renata Ježková z Ministerstva školství.

Z jiného úhlu na problematiku ohrožených rodin nahlíží zase rozhovor s náměstkem ministra pro místní rozvoj Miroslavem Kalousem na téma sociální bydlení, který se zabývá úlohou státu i obcí při řešení tohoto problému; podle ministrova náměstka k tomu ale zvláštní zákon o sociálním bydlení nepotřebujeme.

Prevenci a pomoci ohroženým rodinám se věnují dva texty - reportáž z krnovského Střediska sociální asistence i příběh o vzniku a práci občanského sdružení Cestou necestou přinášejí zcela konkrétní pohledy i příklady, jak cenná, těžko nahraditelná je práce neziskovek, když rodině hrozí, že přijde o dítě…

A nechybí ani už tradiční rubrika „Osobně" - o své zkušenosti adoptivní matky i pěstounky se v ní se čtenáři dělí Markéta Švejdová.

 

Právě se děje

Další zprávy