Benzina upevňuje pozici na trhu. Kupuje třetinu pump od OMV

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 20. 1. 2016 16:40
Třetina čerpacích stanic OMV přejde pod síť Benzina. Obě společnosti podepsaly smlouvu o prodeji 68 pump. Benzina si tak upevní pozici jedničky na českém trhu, když už dnes má zhruba 340 pump. OMV je trojkou trhu za maďarskou společností MOL. Po dokončení transakce bude OMV v Česku provozovat síť více než 135 čerpacích stanic. Transakci, jejíž cenu firmy neuvedly, ještě musí schválit antimonopolní úřad. Předávání jednotlivých pump má začít ještě v průběhu roku 2016 a bude dokončeno v roce 2017.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: OMV

Praha - Společnost RPA Unipetrol, vlastník maloobchodní prodejní sítě Benzina, převezme 68 čerpacích stanic OMV v Česku. Sdělil to mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Cenu transakce firmy neuvedly.

Dosud měla firma OMV v ČR 205 stanic a byla trojkou na trhu. Benzina je na trhu lídrem, po dokončení transakce vzroste počet jejích stanic na 407. Dvojkou na českém trhu je MOL s 315 pumpami.

Duda upřesnil, že dokončení transakce podléhá splnění určitých předpokladů, mimo jiné získání potřebného schválení antimonopolního úřadu. Které stanice přesně Unipetrol koupil, nechtěl mluvčí zatím specifikovat. OMV doplnilo, že očekává, že předávání jednotlivých čerpacích stanic začne v průběhu letošního roku a bude dokončeno v roce 2017.

"Úspěšným dokončením akvizice čerpacích stanic bude potvrzena pozice značky Benzina jako jednoznačného lídra tuzemského maloobchodního trhu s pohonnými hmotami," uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Koupě pump OMV podle něj také přispěje k efektivnějšímu využití vyšších rafinérských kapacit, kterými skupina Unipetrol disponuje po dokončení akvizic podílů společností Shell a Eni ve společnosti Česká rafinérská. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci loňského dubna.

Podle člena výkonné rady OMV Manfreda Leitnera pokračuje OMV ve strategii optimalizace sítě svých čerpacích stanic na nejdůležitějších trzích. "Po této transakci budeme na českém trhu v optimální pozici," uvedl dnes Leitner.

Předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček dnes řekl, že oznámená transakce nebude pro český trh znamenat prakticky nic. "Pumpy OMV a Benzina prodávají více méně za stejných obchodních podmínek. Jejich zákazníkem je plus minus stejný zákazník, protože vyhledává značku, a ne tak úplně cenu," řekl. "Rozhodně to není tak, že by se přes 60 diskontních pump stalo prémiovým provozem nebo obráceně," podotkl.

Celkem je v Česku asi 3800 veřejně přístupných benzinových pump. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

V předcházejícím období byl v akvizicích na českém trhu nejvíce aktivní největší konkurent Benziny, maďarský MOL. Ten nejprve v prosinci roku 2014 dokončil převzetí 44 čerpacích stanic značky Lukoil, od loňského srpna pak přebral i 125 pump od italské společnosti Agip.

Indráček dnes nevyloučil, že může dojít i k dalším akvizicím. "Zatímco Unipetrol a MOL to na trhu evidentně myslí vážně a posilují, tak u zbytku OMV a Shellu dlouhodobě visí otazník," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy