Benzina se rozroste. Pumpy OMV v Česku převezme Unipetrol, schválil úřad

ČTK ČTK
21. 3. 2016 10:57
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil prodej 68 čerpacích stanic značek OMV a Avanti Unipetrolu, který v Česku provozuje síť Benzina. Ta je na trhu lídrem, po dokončení transakce vzroste počet jejích stanic na 407. Dvojkou na českém trhu je MOL s 315 pumpami. Celkem je v Česku asi 3800 veřejně přístupných benzinových pump. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc.
Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej 68 čerpacích stanic značek OMV a Avanti Unipetrolu. Fúze podle ÚOHS nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. ČTK to řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Unipetrol v ČR už provozuje síť Benzina.

Podle Rafaje Unipetrol bude nadále vystaven konkurenci jak ze strany firem, které provozují rozsáhlejší řetězce čerpacích stanic, tak velkého množství menších společností. Benzina je na trhu lídrem, po dokončení transakce vzroste počet jejích stanic na 407. Dvojkou na českém trhu je MOL s 315 pumpami.

"Úspěšným dokončením akvizice čerpacích stanic bude potvrzena pozice značky Benzina jako jednoznačného lídra tuzemského maloobchodního trhu s pohonnými hmotami," uvedl už dříve generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski.

Koupě pump OMV podle něj také přispěje k efektivnějšímu využití vyšších rafinérských kapacit, kterými skupina Unipetrol disponuje po dokončení akvizic podílů společností Shell a Eni ve společnosti Česká rafinérská. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci loňského dubna.

Celkem je v Česku asi 3800 veřejně přístupných benzinových pump. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

V předcházejícím období byl v akvizicích na českém trhu nejaktivnější největší konkurent Benziny, maďarský MOL. Nejprve v prosinci roku 2014 dokončil převzetí 44 čerpacích stanic značky Lukoil, od loňského srpna pak přebral i 125 pump od italské společnosti Agip. Nyní skupina provozuje 315 stanic.

 

Právě se děje

Další zprávy