Benzin opět za 30 korun? Zlevňování skončilo, ale cena ropy tolik nevyskočí, věří analytici

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 3. 2016 14:48
Dlouhodobé statistiky ukazují, že zdražení ropy o deset dolarů vyvolá postupný růst cen benzinu a nafty o více než korunu, říká analytik. Benzinu za třicet korun se prý ale zatím bát nemusíte. Na růst ceny ropy tlačí země, které ji vyvážejí, v USA navíc klesla těžba.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha – Ceny benzinu a nafty u českých pump v minulém týdnu poprvé od listopadu vzrostly, růst čekají analytici i pro další týdny. Pumpaři reagují na vyšší ceny ropy, která od poloviny února vzrostla o třetinu z 30 na 40 dolarů za barel.

"Dlouhodobé statistiky ukazují, že zdražení ropy o deset dolarů vyvolá postupný růst cen benzinu a nafty o více než korunu. My očekáváme, že v nejbližším týdnu nastane zdražení o 20 až 30 haléřů," říká Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord.

K prvnímu zdražení už došlo: Průměrná cena benzinu u českých pump během posledního týdne vzrostla o devět haléřů na 26,53 koruny za litr. Litr nafty řidiči ve středu natankovali za průměrných 24,94 koruny, což je o 16 haléřů více než před týdnem. Ceny pohonných hmot se na začátku roku dostaly na sedmileté dno.

"V příštích dvou týdnech se ceny pohonných hmot s největší pravděpodobností zvednou řádově o 50 haléřů až jednu korunu. Další vývoj bude záviset na tom, jak se dál bude vyvíjet cena ropy," přidává svůj odhad Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Výrazného nárůstu cen k hranici třiceti korun se ale řidiči obávat nemusí "Hranice 30 korun za litr je ještě velmi daleko. To by cena ropy musela vyskočit nad 50 dolarů za barel. Tento scénář v nejbližších dvou měsících neočekáváme," říká Tomčiak. "Podle mého názoru se letos stabilizuje cena v pásmu 40 až 50 dolarů za barel," odhaduje Menčík.

Dobrou zprávou pro řidiče je, že kromě zdražující ropy další tlaky na růst cen pohonných hmot nejsou. "Marže distribučních sítí se snížily. Kurz koruny vůči americkému dolaru stagnuje. Cena ropy je momentálně nejvyšší od počátku roku, ale pohonné hmoty jsou o dvě koruny levnější (nafta až o 2,30) oproti úrovním z počátku ledna," vysvětluje Tomčiak.

Za posledním růstem cen ropy je podle analytiků koordinovaný postup zemí, které ropu těží a potřebují vyšší cenu než 12letá minima kolem třiceti dolarů za barel, kam se cena na světových trzích dostala na začátku roku. Na růst ceny mají vliv i zprávy ze Spojených států.

"V posledních dvou týdnech tlačí cenu ropy nahoru nejenom informace o zafixování produkce v Rusku a v zemích kartelu OPEC, ale podporou se staly i informace z USA o dalším propadu počtu těžebních zařízení na nejnižší úroveň od prosince 2009," říká Tomčiak.

Těžba v USA poklesla už šestý týden v řadě na 9,1 milionu barelů ropy denně. Rusko uvedlo, že už 15 zemí je ochotných zafixovat svoji produkci. "Otazník visí stále nad íránskou těžbou. Írán nepotvrdil, že by svoji produkci plánoval zmrazit,“ pokračuje Tomčiak.

Cenu ropy žene vzhůru i rostoucí spotřeba zejména v USA a Asii. Čína v únoru dovezla rekordních osm milionů barelů ropy denně. "Stát se snaží využít levné ceny a doplňuje své zásoby. Taktéž čínský motorismus expanduje a poptávka po pohonných hmotách roste," vysvětluje analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy