Benzin může ještě zlevnit, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za téměř sedm let

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 8. 12. 2015 13:15
Pokles cen ropy na světovém trhu v kombinaci s oslabením amerického dolaru může dostat ceny pohonných hmot v Česku ještě níže, domnívají se analytici. Ropa nyní zlevňuje především kvůli rivalitě největších producentů. Za poslední rok a půl klesla cena této suroviny o více než 60 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Londýn/Praha - Zlevňování pohonných hmot v Česku zřejmě ještě nekončí. K dalšímu zlevnění na čerpacích stanicích přispěje podle analytiků ropa, jejíž světové ceny teď klesly nejníže za téměř sedm let. Za poslední rok a půl už ropa zlevnila o více než 60 procent.

Cena severomořské ropy Brent se dnes dopoledne pohybovala kolem 41,30 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI stála 37,90 dolaru za barel. Naopak historicky nejdražší byla ropa v roce 2008, kdy se cena vyšplhala na 147 dolarů za barel.

"Na konečných cenách benzinu se vývoj ropy samozřejmě projeví. Brent od konce listopadu zlevnil už zhruba o devět procent. Nelze navíc zapomínat ani na to, že minulý týden značně "zlevnil" dolar, takže ceny pohonných hmot půjdou ještě níže," říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka by ceny mohly do Vánoc klesnout až o 30 haléřů.

Prostor pro další zlevnění pohonných hmot vidí i analytik společnosti BHS Petr Hlinomaz. "Kombinace poklesu tržních cen ropy a určitého oslabení dolaru - po měnovém jednání Evropské centrální banky v minulém týdnu - vůči euru, a tím i české koruně, dává možnost nějaké té 'vlnce' a drobnému snížení cen," upřesňuje Hlinomaz. Podle něj dojde ke zlevnění spíše u prodejců, kteří mají ceny nasazeny výše.

Cena ropy se podílí na konečné ceně benzinu přibližně z jedné třetiny. Spotřební daň a DPH tvoří 61 procent ceny a obchodní marže přibližně devět procent. Litr Naturalu 95 stojí podle posledních údajů společnosti CCS na tuzemských pumpách v průměru 29,45 koruny, nafta se prodává za průměrných 28,78 koruny za litr.

Důvodem současného poklesu cen ropy bylo páteční zasedání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kteří se nedokázali dohodnout na nastavení oficiálního těžebního limitu. Návrh chudších členů omezit těžbu v zájmu stabilizace cen odmítla Saúdská Arábie se svými sousedy z Perského zálivu. "Rivalita mezi Saudskou Arábií a Íránem, kterému zrušení hospodářských sankcí uvolňuje prostor zvednout nabídku své ropy na trzích v příštím roce až na dva miliony barelů denně, brání nějaké dohodě," vysvětluje Hlinomaz.

Vedle rivality největších producentů sráží ceny dlouhodobě i nabídka ropy převažující nad poptávkou.

 

Právě se děje

Další zprávy