Benzin i nafta dál zdražují, litr stojí přes 36 korun

ČTK ČTK
5. 12. 2013 13:28
K růstu cen výrazně přispělo oslabení koruny po měnové intervenci ČNB.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny benzinu a nafty v ČR třetí týden za sebou stouply, tempo růstu se ale zpomaluje. Natural 95 zdražil v uplynulém týdnu průměrně o desetník na 36,06 koruny za litr a nafta o 15 haléřů na 36,13 koruny za litr.

Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje. Nad 36 korun se průměrné ceny vrátily po necelých dvou měsících.

Pohonné hmoty po dvou měsících zlevňování začaly v Česku zdražovat před třemi týdny. Předcházely tomu devizové intervence České národní banky, které skokově oslabily českou měnu. Posun cen nahoru se ale postupně zmírňuje, první zdražení bylo u benzinu i nafty o desítky haléřů, v dalším týdnu v průměru o necelý dvacetník na litr.

"Snížení marží majitelů čerpacích stanic a v distribučních sítích přispělo minulý týden k tomu, že nárůst koncových cen pohonných hmot neodpovídá zvýšení cen paliv v Rotterdamu. Ceny benzinu a nafty v Rotterdamu pokračovaly v růstu i minulý týden," uvedl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička. Benzín i nafta by podle něj měly v následujícím týdnu pokračovat ve zdražování.

V uplynulém týdnu ceny nafty stouply ve všech krajích, Naturalu 95 také s výjimkou Prahy a Královéhradeckého kraje. V těchto regionech se ceny snížily na litru o několik haléřů.

Nejdražší jsou pohonné hmoty opět v Praze, kde litr Naturalu 95 stál ve středu průměrně 37,03 koruny a litr nafty byl za 36,96 koruny. Druhým nejdražším regionem byl Olomoucký kraj s cenou benzinu 36,42 koruny a nafty 36,48 koruny za litr.

Benzin za nejnižší cenu je k mání v Ústeckém kraji, litr průměrně za 35,59 koruny. V Jihočeském kraji litr Naturalu 95 stojí v průměru 35,61 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji za 35,68 koruny za litr a na jihu Čech s průměrem 35,75 koruny za litr. 

 

Právě se děje

Další zprávy