Skok o 20 korun za dva roky. Ceny na pumpách dál rostou, řidičům se jen tak neuleví

Johana Kofroňová Johana Kofroňová
28. 6. 2022 10:30
Zdražování pohonných hmot v Česku nadále pokračuje. Nafta v neděli stála o padesátník více než předchozí týden, a to 48,16 koruny. Cena benzinu vzrostla také, o 10 haléřů na 47,82 koruny. Vyplývá to z dat společnosti CCS. Oslovení analytici mají za to, že v příštích týdnech se řidičům uleví jen mírně. Větší změnu v blízké době by podle nich mohly přinést jen daňové úlevy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

V Praze vyšel litr nafty na 48,51 koruny, kde byl také nejdražší. Nejlépe mohli řidiči natankovat v Karlovarském kraji, a to průměrně za 47,81 koruny.

Ve čtyřech krajích překročila cena benzinu Natural 95 hodnotu 48 korun, a to konkrétně ve Středočeském a Jihomoravském kraji, na Vysočině a v Praze, kde se vyšplhala až na 48,37 koruny.

Naopak nejlevnější benzin mohli řidiči natankovat stejně v Karlovarském kraji, a to za 47,27 koruny. 

"Na odlišném vývoji cen benzinu a nafty je názorně vidět, že přestože oba produkty jsou vyráběny z ropy, tak ceny konkrétního produktu na čerpacích stojanech vychází z velkoobchodních cen pro náš region v Rotterdamu," uvádí Jiří Gavor, analytik společnosti Ena.

Ceny tedy reagují na dostupnost a poptávku a kvůli tomu se mohou lišit. "Nafta byla do severozápadní Evropy hodně dovážena z ruských rafinerií a obchodníci se již nyní připravují na embargo ze strany Evropské unie vůči ruské ropě a ropným produktům," vysvětluje dále Gavor.

A přestože má Česko zákaz nákupu ruských produktů odložený až do konce roku 2023, ruská nafta na evropském trhu jednoduše chybí. To podle analytika povede k dalšímu zvyšování cen.

Během dvou let nárůst o 20 korun

Na konci loňského června stál litr benzinu průměrně 32,60 koruny, litr nafty vyšel na 30,56 koruny. Před dvěma lety byly ceny ještě níž - v průměru se dostaly na 27,31 koruny za litr benzinu a 26,81 za litr nafty. Za dva roky se cena benzinu tedy zvedla o více než 20 korun.

Při průměrné spotřebě benzinu šest litrů na 100 kilometrů tedy letos vyjde například cesta z Prahy do Třeboně a zpět zhruba na 800 korun. Před rokem by tankování stálo 548 korun, v roce 2020 dokonce jen 459 korun. 

Cesta z Prahy do chorvatského Splitu a zpět by nyní vyšla na 6312 korun, před rokem na 4303 korun a před dvěma lety na 3605 korun. Oproti roku 2020 si tedy řidiči připlatí o 2700 korun více.

Pro dieselové auto se spotřebou pět litrů nafty na 100 kilometrů vyjde zpáteční cesta do Třeboně na 674 korun. To je o 246 korun dráž než před rokem a o dalších 53 korun více než před dvěma lety. 

Nafta na celou cestu z Prahy do Splitu a zpět vyjde letos na 5298 korun, to je o 1936 korun víc oproti minulému létu. V roce 2020 vyšla celá cesta ještě o 413 korun méně, tedy na 2949 korun.

Zásadní snížení cen je zatím v nedohlednu

Mírné snížení cen by mohlo podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka přijít v následujících týdnech. Ropa totiž začala zlevňovat, což by se do cen pohonných hmot mohlo promítnout. "Znovu se však ukazuje, že směrem dolů koncové ceny reagují méně pružně. Navíc v letním období, kdy se sezonně zvedá poptávka, příliš nečekáme, že ropa bude dál klesat," podotýká Vlk pro online deník Aktuálně.cz.

Doba, kdy se ceny zásadně sníží, je ovšem podle expertů téměř v nedohlednu. "Velká ekonomická krize, které se bojí na celém světě, by srazila cenu ropy a následně i pohonných hmot, to ale asi není ten správný recept," dodává Gavor.

Úpravy evropských rafinerií na neruskou ropu, zvýšení produkce nafty nebo její dovoz z neruských zdrojů podle něj vyžadují čas. "A tak evropské státy musí hasit spotřebitelský požár jen daňovými úlevami," uzavírá analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy