Šéf ČEZ nakoupil a obratem prodal firemní akcie. Díky vysoké ceně vydělal přes milion

Ekonomika Ekonomika
21. 1. 2022 11:08
Generální ředitel polostátního podniku ČEZ Daniel Beneš prodal větší množství akcií své firmy. Nakoupil je za výhodnou cenu díky opčnímu programu pro management a obratem je prodal za současné vysoké ceny. Vyinkasoval tím přes tři miliony, po odečtení nákladů a daně si transakcí vydělal celkem 1,14 milionu korun.
Foto: Economia

O transakci informovaly Hospodářské noviny (HN). Opce je finanční nástroj, který dává právo nakoupit nebo prodat aktiva za předem domluvenou cenu v předem domluveném čase. Vysocí manažeři ČEZ využívali v minulosti opcí běžně, v roce 2019 byl však program zrušen.

Beneš tak ještě "dovyužil" končící program, který někteří minoritní akcionáři kritizovali. V jeho rámci mají manažeři možnost koupit si akcie levněji a následně je výhodně prodat za aktuální cenu.

Beneš tedy nedávno nakoupil 5753 akcií ČEZ v ceně 508,26 koruny za kus a z toho 3753 akcií pak prodal za aktuální cenu 812 korun za kus.

Nyní podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže už jen dobíhají poslední tranše, protože manažeři nemohli využít opce naráz. "V případě pana Beneše již tímto opční program zcela skončil," dodal Kříž pro HN. Podle něj uplatnil poslední tranši. "Ale nyní prodal jen část akcií, aby pokryl nákupní opční cenu a daň z příjmu. Zbytek akcií si ponechal, protože věří akciím ČEZ i do budoucna," řekl pro HN Kříž.

Naposledy Beneš podle HN uplatňoval opční nárok loni v květnu, kdy levně nakoupil a následně výhodně prodal desítky tisíc akcií.

Vysoký výnos Benešovi přinesl fakt, že v posledních měsících akcie společnosti prudce rostou. Za půl roku vyletěly téměř o 40 procent na 810 korun, kde se pohybovaly během čtvrtečního obchodování.

Vývoj cen akcií ČEZ za uplynulý rok

Foto: PSE

V minulém roce se investice do ČEZ včetně vyplacených dividend zhodnotila zhruba o 75 procent. Čistý zisk energetické skupiny ČEZ za tři čtvrtletí loňského roku klesl meziročně téměř o sedm miliard na 6,7 miliardy korun. Tržby činily 156 miliard korun, což je přibližně stejně jako za stejné období loni. Snížení zisku ovlivnila klimatická politika EU a také doporučení Uhelné komise ČR ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2038.

Prudký růst tržních cen elektřiny na maxima se v hospodářských výsledcích podle ČEZ projeví v dalších letech.

 

Právě se děje

Další zprávy