Co udělá s jedním oborem nedostatek lidí. Benefity v automobilkách už vyvolávají úžas

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 23. 11. 2019 13:07
Nabídka benefitů se poslední roky rozšířila napříč obory. Firmy jimi lákají uchazeče, o které se perou na trhu práce. Jsou však odvětví, ve kterých se zaměstnancům díky výhodám daří obzvláště dobře. Vedle IT, farmacie a center sdílených služeb je to automobilový průmysl. Oslovili jsme tři české továrny a jednu slovenskou, abychom porovnali, jaké odměny zaměstnancům rozdávají.
Foto: Škoda Auto

Škoda Auto - šedesát tisíc sem, čtyřicet tisíc tam

Začněme rovnou jedničkou v oboru. Společnost Škoda Auto je největším zaměstnavatelem v Česku. K 1. lednu letošního roku zaměstnávala ve svých třech závodech 33 570 lidí. 

  • V Mladé Boleslavi přes 23 tisíc zaměstnanců.
  • V Kvasinách přes 8 tisíc. 
  • Ve Vrchlabí téměř 900.

Mzdy a bonusy: Měsíční mzda výrobních dělníků se pohybuje kolem 39 000 Kč bez bonusů a skládá se z:

  1. Tarifní mzdy podle katalogu tarifních skupin.
  2. Osobního ohodnocení, které v průměru činí 15,3 % tarifní mzdy.
  3. Příplatků - podle činností a směnností dostávají zaměstnanci současně příplatky, na něž mají nárok za každou hodinu práce. Hodnota příplatků řady dělníků přesahuje 10 000 Kč měsíčně.    
  4. Týmové odměny, která v průměru je 1 800 Kč měsíčně.
  5. Dalších plateb, například za každou "flexisměnu", tedy neplánovanou flexibilní směnu je prémie 1 400 Kč.

Milan Šprencl z odborů KOVO, které v mladoboleslavské firmě působí, navíc uvádí další bonusy a platby, které byly dohodnuty v kolektivním vyjednávání.

  1. Variabilní bonus - je odvozen od výsledků Škoda Auto a je vyplácen všem tarifním zaměstnancům ve stejné výši, například letos 61 000 Kč, loni 60 000 Kč. Je vyplácen ve mzdě za duben.
  2. Zaručený bonus - je odvozen od dekretové mzdy jednotlivých zaměstnanců ve výši 1,3 dekretové mzdy, ta je součtem tarifní mzdy a osobního ohodnocení zaměstnance. Vyplácen je ve dvou částech, ve výplatě za květen a listopad. U dělníků se jeho průměrná hodnota pohybuje kolem 42 000 Kč. Ve výplatách za duben a listopad jsou též vypláceny odbory vyjednané jednorázové platby. Letos to bylo 4 000 Kč.
 

Právě se děje

Další zprávy