Bazén u Thermalu se prodávat nebude. Babiš vzal plán zpět

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 2. 7. 2015 12:19
V tendru přišla jediná nabídka, ministerstvo financí ji odmítlo. Bazén potřebuje investici ve výši 50 milionů korun.
hotel Thermal
hotel Thermal | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha – Bazén u karlovarského hotelu Thermal ministerstvo financí neprodá. Úřad vedený Andrejem Babišem dostal jedinou nabídku, kterou se nakonec rozhodl nepřijmout.

"Cílem prodeje bazénu bylo získat peníze na investice do samotného hotelu. Nakonec jsme se však rozhodli, že bazén prodávat nebudeme a najdeme jiný zdroj pro potřebné investice," prohlásil Babiš.

Ministerstvo financí, které vykonává akcionářská práva k známému hotelu, chtělo bazén prodat, protože jeho provoz je nákladný – vyjde měsíčně na milion korun - a jsou potřeba nové investice ve výši 50 milionů korun. "Bylo by dobré ho prodat třeba nějakému šejkovi a za jeho peníze by se mohlo investovat," řekl ministr financí v lednu.

V rámci výběrového řízení ale přišla jediná nabídka. "Ministerstvo financí nabídku posoudilo a s ohledem na její záměr a na základě jednání s potenciálním investorem ji odmítlo. Veřejná soutěž bude tudíž představenstvem společnosti Thermal-F zrušena," říká Michal Žůrovec, mluvčí ministerstva.

Protesty proti prodeji

Proti prodeji bazénu, který byl stavěn jako nedílná součást známého karlovarského hotelu, protestovali například vnuci architektů Machoninových, podle jejichž projektu byl hotel v letech 1967 až 1976 postaven.

Přiklánějí se k tomu, aby byl hotel prohlášen za kulturní památku. Stejnou cestou jde i město Karlovy Vary, které návrh také podalo. Památkáři přitom už posuzují stejný návrh soukromé osoby, který byl podán dříve. Vyjádřili mu podporu.

O tom, jestli bude Thermal vyhlášen kulturní památkou, ale teprve rozhodne ministerstvo kultury. Ačkoli už dnes stojí hotel v chráněné památkové zóně a vztahuje se na něj památková ochrana, jako kulturní památka by byl dohled památkářů výrazně přísnější a určitě by omezil možnosti případného investora na změnu vzhledu nebo užívání stavby.

Také prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška ve středu novinářům řekl, že by se hotel porcovat neměl. "Jde o jeden celek a byla by to i neúcta k práci manželů Machoninových, kteří jej navrhli," řekl Bartoška.

Za rok 2014 skončilo hospodaření hotelu Thermal v zisku 8,732 milionu korun. V letošním roce se hotel Thermal, stejně jako ostatní hotely v Karlových Varech, potýká s poklesem tržeb z důvodu odlivu ruské a ukrajinské klientely, přesto se podařilo v některých měsících zvýšit meziroční obsazenost hotelových kapacit, například v červenci letošního roku o pět procent. Vedení hotelu letos seškrtalo náklady na provoz hotelu o 12 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy