Bayer se dohodl na převzetí Monsanta, vznikne největší dodavatel pro zemědělskou výrobu

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 9. 2016 14:20
Transakce bude největším hotovostním převzetím v historii, Bayer za světovou jedničku na trhu osiv zaplatí zhruba 66 miliard dolarů (1,6 bilionu korun). Pokud spojení schválí regulační úřady, ovládne firma přes čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů.
Foto: Reuters

Frankfurt/New York - Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer se dohodl na převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto. Německá společnost dnes uvedla, že v transakci, která bude největším hotovostním převzetím firmy v historii, zaplatí za světovou jedničku na trhu osiv zhruba 66 miliard dolarů (1,6 bilionu korun).

Pokud spojení schválí regulační úřady, vznikne největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který bude ovládat přes čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů. Půjde zároveň o největší zahraniční akvizici, jakou kdy uskutečnila jakákoli německá firma.

Vedení Monsanta nakonec souhlasilo s nejnovější nabídkou německé firmy, která činila 128 dolarů v hotovosti. Bayer musel nabídku na Monsanto několikrát zvýšit z původních 122 dolarů. Obě firmy jednaly o vzájemném spojení od března.

Bayer uvedl, že společné ústředí pro aktivity na světovém trhu osiv bude v americkém St. Louis. Centrála pro ochranu plodin a výzkum na tomto poli bude v německém Monheimu.

Dohoda zahrnuje doložku, podle níž Bayer zaplatí dvě miliardy dolarů, pokud transakce nezíská souhlas regulačních úřadů. Celé převzetí má být uzavřeno do konce příštího roku.

Dosud největším hotovostním převzetí firmy v historii byla koupě americké pivovarské společnosti Anheuser-Busch belgickou InBev z roku 2008 za 60,4 miliardy dolarů, uvádí agentura Reuters. Dosavadní největší akvizicí německé firmy v zahraničí byla fúze automobilky Daimler s americkým Chryslerem z roku 1998, která oceňovala americkou firmu na více než 40 miliard dolarů.

Společnost Bayer má již od roku 1899 patent na na lék aspirin a je například i výrobcem antikoncepce Yasminelle. Kromě výroby léků působí v řadě dalších oblastí, včetně produkce osiv, ochrany plodin před škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a s podílem 18 procent je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu.

Po celém světě má Bayer 117 000 zaměstnanců. Společnost založil v srpnu 1863 Friedrich Bayer a Johann Friedrich Weskott v Barmenu, který je dnes součástí Wuppertalu. Do Leverkusenu, kde má dnes Bayer sídlo, se firma přestěhovala v roce 1912. Ve městě působí rovněž fotbalový klub Bayer Leverkusen, jehož předchůdce společnost založila již v roce 1904. Ve stejném roce vzniklo známé logo společnosti, takzvaný Bayer kříž.

Americká společnost Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na světovém trhu s osivy, produkuje rovněž semena pro geneticky upravované plodiny a vyrábí také například prostředek pro hubení plevelu Roundup.

Vznikla v roce 1901 v St. Louis, v americkém státě Missouri, kde sídlí dodnes. Monsanto má v současnosti přes 400 poboček v 66 zemích, působí rovněž v České republice. Má zhruba 20 000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy