Barrandovská studia skončila ve ztrátě. Mohou za to církevní restituce, uvádí firma

ČTK ČTK
24. 10. 2017 13:35
Vytíženost ateliérů za loňský rok byla průměrně 83 procent. Tržby meziročně klesly o více než pětinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Společnost Barrandov Studio se loni propadla do ztráty 15 milionů korun. Před zdaněním a bez mimořádného vlivu zaúčtování vrácení majetku společnost vykázala zisk 43,6 milionu korun.

Tržby dosáhly 444 milionů korun, meziročně o 22 procent méně. Vytíženost ateliérů za loňský rok byla průměrně 83 procent. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Ztráta je způsobena zaúčtováním možného závazku z budoucího vrácení církevního majetku ve výši 59 milionů korun, uvedla firma.

Loni využilo služeb společnosti přes 180 filmových, televizních a reklamních projektů. V barrandovských ateliérech se natáčely především historické televizní seriály Britannia, Genius a Knightfall.

V září, říjnu a listopadu bylo dosaženo rekordního 100 procentního vytížení ateliérů. "Díky filmovým pobídkám se nám nadále daří udržet zájem o služby studia u zahraničních filmových producentů," uvedl předseda představenstva Barrandov Studio Petr Tichý.

Barrandov se podle něj ale nemůže spoléhat na podporu státu. "Musíme v kontextu se současnou politickou situací být obezřetní a sami nebo s pomocí institucí jako je Státní fond kinematografie a Asociace producentů v audiovizi nadále usilovat o to, aby byl český filmový průmysl stále považován za světem pozitivně vnímanou značku a nedílnou součást ekonomického dění v Evropě," dodal.

Televizní tvorba se na tržbách podílela z 68 procent, dlouhodobé nájmy z 17 procent, reklamní projekty z pěti procent a filmy ze sedmi procent.

Vlastníkem Barrandov Studio je společnost Moravia Steel náležící podnikateli Tomáši Chrenkovi. Za 80 let existence ateliérů se v nich natočilo přes 2500 českých a zahraničních filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy