Barrandov Studio se loni přehouplo do zisku, vydělalo 50 milionů

ČTK ČTK
21. 6. 2018 10:44
Ateliéry byly loni vytíženy zejména televizními projekty. Ty se na tržbách podílely z 61 procent..
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Barrandov Studio se loni dostala do zisku 50 milionů korun po předchozí ztrátě 15 milionů korun. Firmě stouply tržby o 21 milionů na 465 milionů korun. Vytíženost ateliérů za loňský rok byla průměrně 83 procent. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

"Filmový průmysl je velmi pozitivně ovlivňován i stále se zlepšujícím systémem fungování filmových pobídek, který byl v Česku spuštěn v roce 2010 v návaznosti na podobné systémy zaváděné v ostatních zemích Evropské unie. Slouží především jako podpora přílivu zahraničního kapitálu, zaměstnanosti a prezentace ČR jako vhodné destinace k natáčení," uvedl předseda představenstva společnosti Petr Tichý.

Ateliéry byly v roce 2017 vytíženy zejména televizními projekty. Ty se na tržbách podílely z 61 procent, filmy a dlouhodobé nájmy shodně z 16 procent a natáčení reklam z pěti procent.

Mezi významné zahraniční projekty patřily loni v barrandovských ateliérech seriál Genius - Albert Einstein a americké seriály Knightfall a Carnival Row.

Stejně jako v posledních dvou letech bude i letos převládat realizace zahraničních seriálů nad filmovými a reklamními projekty, uvádí zpráva. Studia se budou podílet na výrobě českých filmů Zlatý podraz či Šarlatán.

Vlastníkem Barrandov Studio je společnost Moravia Steel náležící podnikateli Tomáši Chrenkovi. Za 80 let existence ateliérů se v nich natočilo přes 2500 českých a zahraničních filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy