Banky zaplatí miliardy za manipulace. Zvyšovaly si zisk

ČTK ČTK
12. 11. 2014 13:31
Obří pokuty mají kromě jiného uklidnit veřejnost, která po bankách žádá větší zodpovědnost za jejich aktivity.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn/Curych - Úřady v Británii, Švýcarsku a Spojených státech udělily pěti bankám pokutu za manipulace na devizovém trhu. Britské banky HSBC a Royal Bank of Scotland, švýcarská UBS a americké JP Morgan Chase a Citibank zaplatí celkem 3,4 miliardy dolarů (75,2 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

Vyšetřování trvalo rok. Největší část pokuty připadne na UBS, která má zaplatit britskému finančnímu úřadu FCA a americké komisi pro obchodování s komoditami CFTC celkem 661 milionů dolarů (14,6 miliardy korun) a dalších 134 milionů franků (3,1 miliardy korun) švýcarskému regulačnímu úřadu FINMA.

Ten rovněž nařídil bance automatizovat nejméně 95 procent jejích devizových operací a omezit odměny pro obchodníky s devizami a drahými kovy.

Očekávalo se, že součástí dohody bude také britská banka Barclays. FCA však uvedl, že vyšetřování Barclays ještě neskončilo.

Rekordní pokuta od Britů

FCA udělil bankám pokutu v celkové výši 1,1 miliardy liber (38,7 miliardy korun) a CFTC 1,4 miliardy dolarů (31 miliard korun). Švýcarský FINMA udělil pokutu pouze bance UBS.

Pokuta od FCA je rekordní a zastínila předchozí pokutu 460 milionů liber kvůli manipulaci s úrokovými sazbami. Vysoké částky za pokuty odrážejí rostoucí tlaky politiků a veřejnosti požadující zodpovědnost po bankách, které jsou viněné z toho, že spustily úvěrovou krizi v roce 2008.

Podle FCA byla pokuta pro banky snížena o 30 procent, protože banky souhlasily s urovnáním sporu.

Banky neuhlídaly své obchodníky

Všichni regulátoři spolu úzce spolupracovali. FCA dodal, že nedostatky odhalil v období od 1. ledna 2008 do 15. října 2013. Banky podle úřadu v této době nevykonávaly adekvátní a efektivní kontrolu nad svými obchody na devizovém trhu.

Obchodníci v různých bankách vytvořili pevně propletené skupiny, které sdílely informace o aktivitě klientů. Pomocí těchto informací pak obchodníci manipulovali s trhem tak, aby zajistili svým bankám zisk.

Všech pět bank v samostatných prohlášeních uvedlo, že je pochybení trápí. Oznámily rovněž, že podnikly kroky pro zlepšení svých systémů a kontroly, aby byly lépe chráněny před nevhodným chováním obchodníků. Kvůli vyšetřování banky propustily nebo pozastavily činnost desítkám obchodníků, mnoho z nich také odešlo dobrovolně.

Přijdou další sankce

Pokuty však zřejmě nejsou poslední. Urovnání s CFTC totiž neřeší další vyšetřování chování bank, které provádí americké ministerstvo spravedlnosti a další úřady.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Denně se zde zobchodují měny v hodnotě 5,3 bilionu dolarů (117,1 bilionu korun). Devizový trh tak vysoce překonává akciové trhy a trhy s dluhopisy. Zhruba 40 procent obchodních dohod prochází přes Londýn.

 

Právě se děje

Další zprávy