Banky sjednaly více nových hypoték, refinancování je méně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 1. 2015 15:30
Podle odhadu Hypoteční banky sjednali lidé v roce 2014 hypoteční úvěry za celkem 144 miliard korun.
Foto: Thinkstock

Praha – Tuzemské banky loni "prodaly" lidem hypoteční úvěry za celkem 144 miliard korun. Odhaduje to Hypoteční banka na základě statistik ministerstva pro místní rozvoj.

Pokud by byl odhad přesný, šlo by o druhý nejlepší rok v historii. V roce 2013 banky poskytly hypotéky za zhruba 150 miliard korun, dalším v pořadí je rok 2007 se 143 miliardami.

"Pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů spolu s mírným opětovným nárůstem cen rezidenčních nemovitostí dokázal dostat trh s hypotékami na historicky druhý nejvyšší objem uzavřených hypotečních úvěrů," říká generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Celkový pokles objemu o čtyři procenta tak podle něj není tragédií.

Navíc loni významně klesl podíl refinancovaných hypoték. Banky se jednak naučily lépe bránit odchodu klientů, roli hrál také menší počet smluv, kterým loni končilo fixační období. Hypoteční banka zhruba kopíruje trend celého trhu, kdy v roce 2013 refinancované smlouvy tvořily zhruba třetinu celkového objemu, loni to byla už jen zhruba pětina. Skutečně nových smluv tak loni bylo dokonce více než v roce 2013.

Úrokové sazby u hypoték klesaly prakticky celý loňský rok. V lednu 2014 byla průměrná sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu 3,08 procenta, v listopadu pak už na rekordním minimu 2,44 procenta. "Zdá se, že období nízkých sazeb setrvá a není moc důvodů pro růst," řekl Sadil k dalšímu vývoji sazeb. Letošní rok by se i kvůli tomu měl v objemu prodaných hypoték podobat předchozím dvěma.

Hypoteční banka podle Sadila potvrdila pozici hypoteční jedničky na českém trhu, když loni poskytla hypotéky za 43 miliard korun. Banka je součástí finanční skupiny ČSOB vlastněné KBC.

 

Právě se děje

Další zprávy