Bankovní trh přitvrzuje. Jaký bude osud a cena hypoték?

hpv
23. 12. 2008 16:37
Stoupne nebo klesne cena hypoték? Analytici se do odhadů nehrnou

Praha - Budou hypotéky v roce 2009 levnější, nebo se dá očekávat, že jejich cena stoupne? Bankéři ani analytici si na konkrétní předpovědi netroufají.

"Za dané situace se dá jakýkoli vývoj úrokových sazeb u hypotečních úvěrů těžko odhadovat," říká například Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. Kdyby měl svou předpověď uvést za každou cenu, pak by se přiklonil k názoru, že by úroky mohly zůstat na přibližně stejné úrovni jako nyní. Situace by podle něj neměla být na finančních trzích tak turbulentní jako letos.

"Toho, kdo bude tvrdit, že zná odpověď, vnímejte s určitým podezřením," uvedl zase v on-line rozhovoru na Aktuálně.cz Zdeněk Mojžíšek, ředitel marketingu a byznys klientů v Komerční bance.

Osudové osmičky

  • Rok 2008 byl ve znamení zdražování hypotečních úvěrů. Nejdražší kategorie hypoték se v prosinci u mBank vyšplhala až k osmi procentům.
  • Banky zatím ve většině nezareagovaly na snížení úrokových sazeb centrální bankou. Hypotéky zlevnila jen Komerční banka, ostatní váhají.

Průměrné tržní úrokové sazby hypotečních úvěrů sledované v Hypoindexu na počátku roku 2008 dosahovaly úrovně 5,54 procenta. V průběhu roku dále rostly a svého maxima zatím dosáhly v průběhu měsíce srpna, kdy se dostaly na úroveň 5,82 procenta. Sazby ale zdaleka nejsou jediným otazníkem, který nad hypotečním trhem visí.

Banky přitvrdily

Banky již na podzim letošního roku přitvrdily podmínky pro poskytování úvěrů. Půjčit si peníze na plnou cenu nemovitosti je tak v současnosti velmi obtížné.

Poskytování peněz na plnou cenu zastavily již GE Money Bank a Raiffeisenbank. U nich si tak může zájemce půjčit maximálně do výše 75 procent ceny bytu nebo domku. Bankéři také neoficiálně přiznávají, že se při poskytování hypoték dívají na klienta přísnějším pohledem než například před dvěma lety.

Na druhou stranu budou muset hypoteční banky o každého klienta bojovat. Zájem o vlastnické bydlení totiž v posledním roce klesal. Objem nově poskytnutých hypoték podle předpovědi ministerstva pro místní rozvoj přesáhne jen mírně 120 miliard korun, oproti loňským 142 miliardám.

"Česká národní banka změnila v průběhu roku 2008 základní sazbu celkem třikrát, přičemž zvýšení úrokové sazby v únoru 2008 na hodnotu 3,75 procenta sledovalo inflační cíle, zatímco srpnové snížení nejprve o 0,25 procenta a v listopadu o 0,75 procenta cílilo na oživení ekonomiky," vysvětluje Pavla Hávová, mluvčí Hypoteční banky.

Úprava cen? Většina bank váhá

Po listopadovém snížení sazeb se na trhu začalo diskutovat, zda  tuzemské banky upraví ceny hypoték. Jako první po listopadové korekci centrální banky zareagovala Komerční banka, která některé typy hypoték zlevnila. Její konkurenti zatím se snížením úroků váhají.  

"Nyní takový krok neplánujeme," uvedla koncem listopadu  Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Obdobně zareagoval i její kolega Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Analytici však nevylučují, že Komerční banku budou časem další ústavy následovat. Je to jen otázka trhu a konkurence.

Pravdou však je, že hypoteční trh je v posledních měsících jak na horské dráze. Banky totiž v posledním roce hypotéky zdražovaly, aby je následně s velkou slávou zase snižovaly. Zdaleka přitom při své divoké jízdě jedna druhou ve velkém nekopírovaly, což by bylo v minulosti zcela vyloučené.

 

Právě se děje

Další zprávy