Bankovní identitu za 2,5 roku fungování využily tři miliony uživatelů

ČTK ČTK
8. 6. 2023 10:52
Bankovní identitu za 2,5 roku fungování využily tři miliony uživatelů

Bankovní identitu u služeb státu a firem využily tři miliony uživatelů, tedy více než třetina občanů starších 18 let. Během 2,5 roku fungování se tak Bank iD stala zdaleka nejpoužívanějším způsobem digitálního ověření totožnosti občanů v Česku. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel Bankovní identity Marek Růžička.

Přesně dva roky lze Bank iD využívat i k prokazování totožnosti u firem. U více než 160 zapojených subjektů ji pro svoji identifikaci použil jeden milion lidí. Češi se díky bankovní identitě naučili využívat online služby státu. Celkem 80 procent uživatelů, kteří se v loňském roce přihlásili ke službám státu, se identifikovalo prostřednictvím své bankovní identity. V průměru se za rok přihlásili pětkrát a celkově provedli více než deset milionů přihlášení.

"Češi mají zájem řešit své záležitosti se státem online, pokud mají tu možnost, jak je vidět z počtu transakcí i počtu uživatelů. Jako příklad mohu uvést daňové přiznání, které letos poprvé podalo více Čechů online než na papíře. Zároveň je očividné, že čím víc je aktivních uživatelů, tím větší má stát motivaci svoje další agendy digitalizovat," uvedl Růžička.

 

Právě se děje

Další zprávy