Banka HSBC se chystá propustit desetitisíce lidí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 2. 6. 2015 10:48
Banku by podle zdrojů mohlo opustit 10 000 až 20 000 zaměstnanců. Číslo však zatím ještě není konečné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: HSBC

Londýn - Banka HSBC Holding Plc. se chystá propustit tisíce zaměstnanců.

Stanice Sky News s odvoláním na blíže neurčený zdroj uvedla, že generální ředitel Stuart Gulliver příští týden seznámí investory s novým plánem reorganizace skupiny, jehož součástí bude propouštění, ale také možná prodej operací v Brazílii a Turecku a omezení operací v oblasti investičního bankovnictví.

Banku by podle zdrojů mohlo opustit 10 000 až 20 000 zaměstnanců. Číslo však zatím ještě není konečné. Na konci loňského roku měla banka téměř 258 000 zaměstnanců. HSBC se ke zprávě Sky News odmítla vyjádřit.

Nízké úrokové sazby a přísnější regulační opatření postihly HSBC v posledních letech mnohem více než další banky. Gulliver tak nesplnil některé své cíle ziskovosti a snižování nákladů.

Za čtyři roky, kdy se Gulliver ujal funkce ředitele, již prodal nebo zrušil 77 podnikatelských divizí. V únoru pak uvedl, že banka musí zlepšit výkon divizí v Turecku, Brazílii, Mexiku a USA, nebo je prodat. Nyní HSBC zvažuje prodej brazilské divize a očekává se, že Gulliver na setkání s investory 9. června potvrdí prodej ztrátové turecké divize.

Investiční bankovnictví v ohrožení

Méně jistá je budoucnost divize investičního bankovnictví, které Gulliver šéfoval předtím, než se stal generálním ředitelem. Divize má na celkovém zisku banky třetinový podíl. Někteří investoři a analytici upozorňují, že HSBC je pomalejší než konkurence v restrukturalizaci své divize investičního bankovnictví, jejíž zisk loni klesl o 1,1 miliardy USD (27,6 miliardy Kč).

Gulliver by měl také příští týden poskytnout více informací k tomu, zda banka přesune svoji centrálu z Londýna. Pokud ano, je nejpravděpodobnějším novým sídlem banky Hongkong, kde již sídlila předtím, než se roku 1993 přesunula do Londýna, napsala agentura Reuters.

Další žaloba na krku

Zpravodajský portál CNBC v úterý zároveň uvedl, že HSBC bude v USA čelit žalobám kvůli ztrátám na hypotéčních úvěrech ve výši 34 miliard dolarů během finanční krize. Banka by se měla zodpovídat z porušení smluvních podmínek a zatajování zřejmých defektů u určitých typů úvěrů.

HSBC zároveň byla loni jednou ze šesti bank, které dostaly pokutu za údajnou manipulaci na měnových trzích. Banka v této souvislosti americkým a britským úřadům v listopadu zaplatila 611 milionů dolarů. Úřady v těchto i dalších zemích přitom záležitost nadále zkoumají.

 

Právě se děje

Další zprávy