Bambusový hrnek z Albertu uvolňuje formaldehyd, varuje ministerstvo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2019 14:50
Ministerstvo zdravotnictví varuje před bambusovým hrnkem z Číny, ze kterého se při běžném používání uvolňuje vysoké množství formaldehydu. Látka může způsobit například podráždění nebo alergické reakce. Prodejce Albert výrobek stáhl z trhu. Informovala o tom mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová.
Závadný bambusový hrnek.
Závadný bambusový hrnek. | Foto: Ministerstvo zdravotnictví

"Zákazníkům se velmi omlouváme. Výrobek jsme stáhli z prodeje neprodleně po zjištění závady a nyní již není v našich prodejnách dostupný. K pochybení došlo na straně výrobce, se kterým jsme okamžitě ukončili spolupráci. Zákazníky prosíme, aby se řídili instrukcemi Ministerstva zdravotnictví. Pokud si výrobek koupili, mohou jej ve kterémkoli z našich hypermarketů vrátit a dostanou zpět peníze," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Hrnek Out of the Blue KG krémové barvy má průměr 9×13 centimetrů. Na vnější straně je dekor s obrázky tukanů, ananasů a listů. Má barevné silikonové víčko a objímku. Je na něm nalepena etiketa s údaji o dovozci a symboly pro používání výrobku. Uvnitř hrnku je volně uložená papírová etiketa s vícejazyčným upozorněním.

"Laboratorními testy bylo prokázáno, že bambusový hrnek za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd v množství 140 ± 14 mg / kg simulantu," uvádí ministerstvo. Limit (15 mg formaldehydu / kg simulantu) uvedený v tomto nařízení byl tak překročen.

Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce.

 

Právě se děje

Další zprávy