Bakala prodává multifunkční komplex Forum Karlín. Cena přesáhne miliardu korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 7. 2018 17:08
Zdeněk Bakala se postupně zbavuje aktiv v Česku. Za Forum Karlín by měl dostat zhruba 1,3 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Forum Karlín

Praha - Podnikatel Zdeněk Bakala prodává multifunkční komplex Forum Karlín. Obchod, který by měl dosahovat 1,3 miliardy korun, se podle informací dnešních Lidových novin blíží ke konci.

Multifunčkní komplex Forum Karlín se začal stavět v roce 2012, dokončen byl o dva roky později. Zahrnuje multifunkční společenský sál, mediální newsroom vydavatelství Economia a moderní kancelářskou budovu. Investice do výstavby komplexu přesáhly miliardu korun.

"Jednání o prodeji budovy probíhají. Do jejich skončení nemůžeme sdělovat více podrobností," sdělil deníku Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov.

Podle listu může Bakala, který nemovitost vlastní prostřednictvím firmy North-Line, těžit z toho, že investoři mají o české nemovitosti zájem. Podle poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate za ně v první polovině letošního roku utratili 900 milionů eur (23,5 miliardy korun). Za celý rok by tato suma měla přesáhnout dvě miliardy eur.

Firma Luxury Brand Management končí na Pařížské

Praha 1 neprodlouží firmě Luxury Brand Management (LBM) manželů Bakalových pronájmy lukrativních prostor v Pařížské ulici. Smlouva skončí za rok a půl, do té doby radnice vybere jiného nájemce. Radní městské části dnes vyhodnotili došlé nabídky včetně té LBM a rozhodli se nájem ukončit. Piráti minulý týden uvedli, že radnice plánuje všechny smlouvy společnosti bez soutěže prodloužit o deset let.

Radnice pronajímá LBM zhruba polovinu z dvaceti nebytových prostor, které v Pařížské vlastní. Před časem městská část vyvěsila na úřední desce záměr ohledně dalšího pronájmu nebytových prostor. Piráti v tiskové zprávě minulý týden uvedli, že radnice záměrem plánuje ještě před volbami bez soutěže smlouvy prodloužit za ceny, které jsou hluboko pod tržní hodnotou.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) to označil za lživé tvrzení. "Tímto chceme dementovat informaci, která proběhla nedávno v médiích, že rada smlouvy prodloužila. Není to pravda, záměr, který byl vyhlášen, je vlastně otevřením veřejné soutěže o tyto prostory," sdělil dnes. Doplnil, že se očekává, že ve výběrovém řízení, které radnice vyhlásí, se podaří dosáhnout výrazně vyšších nájmů.

Bakala, bývalý spolumajitel těžební firmy OKD, se postupně zbavuje aktiv v Česku. Z velkých majetků mu zde patří vydavatelství Economia (vydává Respekt, Ekonom a Hospodářské noviny), a právě Forum Karlín. O prodeji Economie, kterou Bakala koupil v roce 2008 od německé skupiny Verlagsgruppe Handelsblatt, se spekuluje roky, dodaly LN.

Poznámka: Zdeněk Bakala je majitelem společnosti Economia, která vydává i on-line deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy