Bakala prodal herní studio Warhorse. Rok od hitu Kingdom Come, dostane přes miliardu

Ekonomika Ekonomika
13. 2. 2019 9:59
Vývojářská společnost Warhorse Studios má nového majitele. Ve středu jej koupila THQ Nordic prostřednictvím své dceřiné firmy Koch Media GmbH. Český Warhorse stojí za úspěšnou počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance, které se za první rok od uvedení prodaly zhruba dva miliony kopií.
Kingdom Come: Deliverance
Kingdom Come: Deliverance | Foto: Warhorse

Rakouské vydavatelství Koch Media zaplatilo za studio včetně jeho duševního vlastnictví 42 milionu eur (1,084 miliardy korun). I když počítačovou hru Kingdom Come z dílny Warhorse studios provázely potíže při vývoji a její vydání se několikrát odložilo, stala se během týdne od uvedení na populární herní platformu Steam hitem.

Hru financovali v době jejího vývoje sami hráči. Podle informací Hospodářských novin si z crowdfundingu hra odnesla zhruba 31,5 milionu korun. Část peněz poskytl Zdeněk Bakala. Studio rovněž sídlí v komplexu Forum Karlín, který donedávna Bakalovi patřilo.

"To, že se stáváme součástí rodiny THQ Nordic, je pro naše studio důležitým milníkem. Začali jsme jako malý start-up s partou nadšených vývojářů, kteří se nezalekli náročného projektu," řekl k prodeji studia Martin Frývaldský, výkonný ředitel Warhorse Studios.

Souhlasí s ním i původní většinový vlastník studia a investor Zdeněk Bakala. "Velmi mě těší, že jsem byl součástí úspěchu této české společnosti plné talentovaných lidí. Jejich tvrdá práce a kreativita přinesla studiu mezinárodní uznání a nyní i spojení s předním světovým vývojářem a vydavatelem her. Nový strategický investor pro studio představuje další možnosti růstu," řekl Bakala.

Poznámka: Zdeněk Bakala je majitelem společnosti Economia, která vydává i on-line deník Aktuálně.cz.

Rozhovor s Danielem Vávrou
 

Právě se děje

Další zprávy