Babišův Agrofert zvýšil zisk o pětinu na 6,8 miliardy korun

ČTK ČTK
30. 1. 2015 16:22
Skupina Agrofert zastřešuje 223 firem a řadí se k největším ekonomických subjektům v ČR. Loni ji první rok nevedl Andrej Babiš z pozice generálního ředitele.
Foto: HN - Zuzana Šmajlerová

Praha - Skupina Agrofert patřící místopředsedovi vlády a ministru financí Andreji Babišovi (ANO) loni meziročně zvýšila nekonsolidované tržby o tři miliardy na 239 miliard korun. Hrubý zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend stoupl o 19 procent na 6,8 miliardy korun.

"Z pohledu výkonnosti jsou všechny segmenty koncernu ziskové, nejvýraznější zlepšení vykázal segment chemie," uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Nejvíc z firem koncernu vydělal německý výrobce hnojiv SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Ziskem 2,9 miliardy korun vylepšil své hospodaření z roku 2013 o 1,3 miliardy korun.

Loni firma vynaložila na investice 12,6 miliardy korun. Celková výše čerpaných bankovních úvěrů ke konci loňského roku činila 25,6 miliardy korun, stejně jako o rok dříve. Podíl státních zakázek na tržbách firma očekává na úrovni 1,1 procenta.

Koupě olejáře a rádia Impuls

Mezi nejvýznamnější akvizice skupiny patřily loni maďarská firma NT Kft. vyrábějící slunečnicový olej a česká mediální společnost Londa, provozující celoplošné rádio Impuls.

Skupina Agrofert zastřešuje 223 firem a řadí se k největším ekonomických subjektům v ČR. Je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Zaměstnává 34 tisíc lidí.

Babiš v Agrofertu zastával post generálního ředitele do ledna 2014, kvůli vstupu do vlády ale statutární orgány firmy opustil. Ve funkci předsedy představenstva jej nahradil šéf chemičky Deza Zbyněk Průša.

Babiš bývá kritizován za to, že ve svých rukou koncentruje značnou politickou, ekonomickou i mediální moc. Na hrozící střet zájmů dříve poukázala například členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Babiše vyzvala, aby se jako ministr financí vzdal svých firem.

 

Právě se děje

Další zprávy