Babiš zvýšil výběr daní. EET a kontrolní hlášení zabraly, shodují se ekonomové

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 7. 2017 14:55
Anketa: Ekonomové dávají za pravdu ministerstvu financí, které říká, že za prudkým růstem ve výběru daní jsou nová opatření - EET a kontrolní hlášení.

Babišova opatření fungují

Do státní pokladny přiteklo za první polovinu roku 2017 o 13 procent více peněz vybraných z DPH, což v absolutním čísle dělá 14,5 miliardy korun. Ministerstvo financí si pochvaluje, že dvojciferný nárůst výběru DPH je způsobený zejména opatřeními zavedenými v loňském roce, mezi něž patří kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb. Jde o opatření, která prosadil bývalý ministr financí Andrej Babiš. Proti oběma přitom podnikatelé mohutně protestovali.

Ekonomové, oslovení on-line deníkem Aktuálně.cz, dávají ministerstvu financí za pravdu. Výběr DPH skutečně roste výrazně rychleji, než jak se vyvíjí česká ekonomika. Například Petr Zahradník k tomu ale dodává, zda takový výsledek stojí například za "plošnou kriminalizaci" podnikatelů. A podle Pavla Sobíška zase platí, že Česko musí zůstat při zemi při plánování budoucích daňových příjmů. V zahraničí, kde zaváděli podobná opatření, podle něj platilo, že si daňoví podvodníci našli "jiné kanály".

Česko v první půlce roku hospodařilo s přebytkem ve výši 4,6 miliardy korun. Ekonomové se shodují, že největším problémem současného hospodaření státu jsou velmi utlumené investice.

 

Právě se děje

Další zprávy