Babiš zrušil vrácení neoprávněné dotace dceřiné firmě Syneru. Brusel ji neproplatil

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 10. 2019 13:50
Dceřiná firma libereckého stavebního holdingu Syner Group získala evropskou dotaci 10,6 milionu korun na stavbu in-line dráhy v Liberci, kvůli porušení rozpočtové kázně ji ale měla vrátit. Rozhodnutí o vrácení dotace bylo ale po zásahu současného premiéra Andreje Babiše (ANO), jenž byl tehdy ministrem financí, zrušeno. Brusel ale dotaci neproplatil. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).
Foto: Ondřej Besperát

Podobně jako v případu Farmy Čapí hnízdo zde podle Hospodářských novin sehrála roli otázka velikosti firmy.

Firma SFM Liberec, dcera Syner Group, požádala v roce 2009 o 10,6 milionu korun na stavbu víceúčelové sportovně-rekreační dráhy z programu výstavby infrastruktury a podpory cestovního ruchu, určeného pro malé a střední podniky.

Žadatel doložil čestným prohlášením, že je malou firmou. Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod sumu vyplatila, ale po necelých třech letech došla k přesvědčení, že čestné prohlášení SFM Liberec bylo lživé, píše list.

Mluvčí Syneru Ondřej Paclt nepravdivost tehdejšího čestného prohlášení označuje za nedopatření. "Celý problém spočíval v tom, že v roce 2009 nerozuměli definici malého a středního podniku ani samotní poskytovatelé dotace," uvedl.

Regionální rada zahájila řízení o vrácení dotace a její platební výměr vůči SFM Liberec potvrdilo v únoru 2014 i ministerstvo financí. Babiš měl ale tehdy jako ministr financí pravomoc přezkoumávat rozhodnutí svého úřadu a rozhodnutí zrušil.

"Odůvodnil to tím, že Syner nemohl porušit rozpočtovou kázeň, protože se příjemcem peněz stal až podpisem smlouvy. Chyby se prý dopustila regionální rada − měla si z obchodního rejstříku sama zjistit, že firma žádající o dotace spadá do holdingu," píšou HN.

Ministerstvo poté iniciovalo řízení s regionální radou a finanční úřad jí nařídil zaplatit místo Syneru. Rozhodnutí potvrdilo i Odvolací finanční ředitelství. Soudy, na které se úřad regionální rady obrátil, měly ale jiný názor. Nejdříve Krajský soud v Hradci Králové a před třemi týdny Nejvyšší správní soud postup finanční správy vůči regionální radě označily za nesprávný. "Za dodržení všech podmínek jsou výlučně odpovědní příjemci. V režimu dotací platí, že splnění podmínek, za kterých byly veřejné prostředky poskytnuty, musí prokázat příjemce dotace," uvedl Nejvyšší správní soud.

Co je stavební firma Syner

Liberecká stavební firma Syner vznikla v roce 1991.

Majoritním vlastníkem společnosti je podnikatel Petr Syrovátko.

Jméno Syner se v minulosti v médiích objevilo zejména kvůli takzvané Karlovarské losovačce z roku 2006, což byla zmanipulovaná soutěž o výstavbu KV Areny. Jejím vítězem se původně stalo právě konsoricum firem, ve kterém byla i Syrovátkova firma. Město později dostalo za soutěž pokutu a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ji označil za neplatnou.

Firma v historii postavila například spalovnu Termizo, kterou později ovládala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Stojí rovněž za sportovní halou, která v současnosti nese jméno Home Credit Arena podle Kellnerovy splátkové firmy.

O vztahu podnikatelů svědčí i konsorcium CzechToll/SkyToll, kde první firma patří pod PPF, druhou vlastní Syrovátko. Konsorcium loni uzavřelo mýtný kontrakt s českým ministerstvem dopravy za 10,75 miliardy korun.

Za svou historii firma podle internetových stránek realizovala zakázky v celkové hodnotě 52 miliard Kč.

Syner stojí například i za nedávno dokončeným projektem multifunkčního komplexu O2 universum, takzvané Malé areny, sousedící s O2 arenou. Obě tyto budovy provozuje společnost Bestsport ze skupiny PPF.

Sám Babiš svůj zásah do případu vrácené dotace vysvětluje tím, že v podobných případech dával na doporučení rozkladových komisí. "Ty jsou složeny z předních a nezávislých odborníků na danou oblast. Jejich rozhodnutí jsem nikdy neměl důvod rozporovat," uvedl. Detaily si ale prý již nepamatuje.

Ministerstvo financí verdikt Nejvyššího správního soudu hodnotit nechce, jeho mluvčí Jakub Vintrlík uvedl, že resort názor soudu respektuje, nicméně každý případ je podle něj nutno posuzovat individuálně. Babiš na dotazy deníku neodpověděl.

Dotaci vyplacenou Syneru evropské úřady Česku neproplatily. Firma ji dosud nevrátila a podle ministerstva financí již není možné ji požadovat zpět. "Byly vyčerpány všechny řádné i mimořádné opravné prostředky a uběhla i lhůta pro případnou obnovu řízení," uvedl Vintrlík.

Úřad regionální rady přesto doufá, že peníze dostane zpět. Podal žalobu na ministerstvo, aby je donutil zrušit rozhodnutí, že firma Syneru nemusí vracet peníze. Žaloba leží od října 2016 na správním úseku Městského soudu v Praze, ten ale ještě nenařídil termín projednání.

 

Právě se děje

Další zprávy