Babiš v Indii otevřel nové závody českých firem, podpořil i rodinné podniky

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 1. 2019 18:11
Vývojové centrum společnosti Škoda Auto India/Volkswagen Group a výrobnu plastových povlaků firmy Technicoat z Plané u Českých Budějovic otevřel v indickém městě Púna český premiér Andrej Babiš. Na tiskové konferenci v prostorách Škody ocenil propagaci Česka prostřednictvím značek, které z republiky pocházejí. Při otevření závodu Technicoat český premiér vyjádřil podporu rodinným podnikům.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: ČT24

Babiš po prohlídce závodu Volkswagenu v Púně řekl, že pokud chce být společnost úspěšná v Indii, musí vyrábět v této zemi. "Přijeli jsme sem, abychom propagovali naše značky a Škoda je jednou z nejstarších. Pokud se nemýlím, tak je dokonce starší než Volkswagen," uvedl. Dodal, že v Indii nyní působí 25 zaměstnanců z Česka.

Nové technologické centrum Škoda Auto zaměstná 250 specialistů, kteří se soustředí na vývoj vozů uzpůsobených zákazníkům na indickém subkontinentu. Škoda je v rámci projektu INDIA 2.0 odpovědná za modelovou ofenzivu koncernu Volkswagen na indickém trhu.

První vůz založený na platformě MQB-A0 IN by měla představit v roce 2020 v Dillí. Bude to SUV vyvinuté a určené výhradně pro místní trh. V další fázi projektu bude Škoda prověřovat možnosti exportu vozů vyráběných v Indii.

Škoda a Volkswagen do vývoje a výzkumu v Indii společně investují 250 milionů eur (6,4 miliardy korun), uvedly v tiskové zprávě. Škoda loni zvýšila odbyt v Indii ve srovnání s předchozím rokem o 0,8 procenta na 17.200 vozů. O rok před tím rostla 30 procentním tempem. Na indickém subkontinentu působí od roku 2001 a v současnosti zde nabízí čtyři modelové řady - Rapid, Octavia, Superb a Kodiaq. Rapid se vyrábí v Púně, zatímco Octavia, Superb a Kodiaq v Aurangábádu.

Technicoat v první fázi investoval do továrny asi dva miliony eur (51 milionů Kč) a zaměstná do 20 lidí. Firma chce být blízko zákazníkům, vyrábějícím zařízení pro ropný těžební průmysl.

Technicoat dodává kromě jiného funkční povlaky, které zlepšují funkci a výkon podmořských těžebních strojů. Zaručují maximální odolnost vůči korozi materiálů vystavených působení slané vody a chemikálií za vysokých tlaků a teplot v hloubkách několik tisíc metrů pod mořem.

Babiš při otevření závodu uvedl, že Česko je sice malá země, ale má mnoho kreativních a inovativních lidí. Kabinet podle něj podporuje rodinné podniky. "Tato investice je příkladem, jak máme investovat," uvedl Babiš. Česko podle něj musí diverzifikovat vývoz a vedle zemí EU se zaměřit i na jiné oblasti.

Závod v Indii se zaměří na nanášení funkčních fluoroplastových vrstev pro indický průmysl. V ČR, Polsku a Rumunsku má společnost nyní asi 120 zaměstnanců. Mezi typické aplikace firmy patří povlaky pečných plechů a forem do průmyslového pekárenství.

Premiér se vrací do Česka

Setkáním s indickým prezidentem Rámem Náthem Kóvindou poté v sobotu Babiš uzavřel svou dvoudenní návštěvu Indie, která se uskutečnila v rámci týdenní cesty na jih Asie.

Podobně jako v pátek s indickým premiérem Naréndrou Módím se rozhovor točil především kolem obchodu a konkrétních potenciálních možností, jak vzájemnou výměnu posílit, řekl novinářům po setkání Babiš.

Kóvind navštívil Česko loni v září. Sešel se tehdy s prezidentem Milošem Zemanem, Babišem a dalšími politiky. Babiš v Dillí novinářům řekl, že dnešní schůzka na poslední navázala. "Tehdy jsem ho prosil, jestli by nám nemohl doporučit někoho do mezinárodní rady pro vědu a výzkum, to je na dobré cestě," řekl Babiš.

"Myslím, že jsme udělali maximum pro to, abychom připomněli v Indii Českou republiku, naše značky, naše lidi. Mluvili jsme o konkrétním byznysu," uvedl český premiér. Rozhovor se podle něj zaměřil na konkrétní firmy a záležitosti, na kterých by země mohly spolupracovat. "Doufám, že naše společná výměna bude ještě větší než doposud," dodal.

Babiš uskutečnil první premiérskou oficiální návštěvu z Česka v Indii od roku 2006, kdy zemi navštívil Jiří Paroubek. O pět let dříve byl v Indii jako premiér i nynější prezident Miloš Zeman. Z prezidentů do Indie cestoval v roce 1994 Václav Havel a o 11 let později Václav Klaus.

Po přijetí v prezidentském paláci Ráštrapati Bhavan v hlavním městě Dillí Babiš odcestuje do Prahy. Od pondělí postupně navštívil Singapur, Thajsko a Indii. Ve všech zemích se setkal s premiéry, v Singapuru i s prezidentkou. Cestu zaměřoval především na hospodářské vztahy, politickou delegaci doprovázelo 58 zástupců ze 42 firem.

 

Právě se děje

Další zprávy