Babiš: Stát by měl podnikat v realitách, platí zbytečně moc

ČTK ČTK
10. 4. 2014 13:23
Všechny resorty měly poskytnout údaje o svých nemovitostech do systému CRAB. Ne všechny však vládní nařízení dodržely.
Ministerstvo financí.
Ministerstvo financí. | Foto: Ondřej Toms

Praha - Stát by měl podle ministra financí Andreje Babiše podnikat v oblasti realit. Jen na nájmu za kanceláře pro úředníky prý stát zbytečně platí 190 milionů korun, tvrdí ministerstvo financí na základě údajů z Centrálního registru administrativních budov (CRAB).

"Vládní resorty a jejich organizace mají přes 5500 nemovitostí. Stát může s některými podnikat. Může například oslovit investory, část prodat na burze jako státní realitní firma. Stát by mohl a měl podnikat v oblasti realit. Zde vidíme velký prostor," řekl dnes na tiskové konferenci ministr Babiš (ANO). Mohl by to být zajímavý příjem pro státní rozpočet, dodal.

Nejdříve se ale podle něj musí udělat důkladná analýza, které budovy si má stát nechat, které prodat a které pronajímat a mít z nich dlouhodobý příjem. "Všechny resorty měly poskytnout údaje o svých nemovitostech do systému CRAB. Ne všechny však vládní nařízení dodržely, proto nyní máme informace pouze o polovině ze všech nemovitostí. To jen potvrzuje mé tvrzení, že stát neumí podnikat se svým majetkem. Náš cíl nyní je přinutit resorty, aby nám urychleně dodaly všechny podklady, abychom mohli analyzovat, co si nechat a co prodat," dodal Babiš.

Data dodala necelá polovina

Ze 461 státních institucí, které měly podle vládního nařízení z roku 2012 dodat podklady o svých budovách do 1. července 2013, jich k dnešnímu dni údaje do databáze zadalo 199, tedy zhruba 43 procent. Budov se zadanými ekonomickými údaji je v systému 1770 z celkových 5712 státních budov, což je necelá třetina.

"Celkové náklady na provoz těchto vyplněných budov jsou zhruba pět miliard korun ročně. A to je jen za třetinu budov, takže celkový objem nákladů na provoz státních budov může být kolem 15 miliard korun. Systém dokáže ušetřit deset procent ročně, takže si můžete sami spočítat, kolik úspor by to (úplná evidence všech budov) přineslo," řekl náměstek ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jiří Fanta.

Lze ušetřit desítky milionů

Z neúplných dat za třetinu státních nemovitostí také vyplývá, že státní instituce si od soukromých vlastníků pronajímají přes 153 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Za ně ročně platí takřka 400 milionů korun. Naopak stát nestátním institucím pronajímá 184 tisíc metrů čtverečních kanceláří v budovách, pro něž údajně nemá jiné využití. Ročně za to však inkasuje pouze 95 milionů korun.

"Pokud by se nám podařilo optimalizovat využití volných prostor ve státních budovách, tak můžeme ušetřit až 190 milionů korun ročně. A to se opět bavíme jen o zadané části budov," podotkl Fanta.

Ministerstvo chtělo vládě na konci dubna předložit materiál, v němž upozorňuje resorty, že nedodaly vyžadované údaje. Nakonec však dokument míří do připomínkového řízení a jeho předložení vládě se odkládá. Nicméně resorty, které nebudou spolupracovat, chce Babiš zveřejnit. Případné sestěhování úředníků se prý týká i ministerstva financí, jehož zaměstnanci podle Babiše "sedí po celé Praze".

 

Právě se děje

Další zprávy