Babiš: Pošta by neměla dostávat dotace ze státního rozpočtu

ČTK ČTK
29. 9. 2014 12:40
"Budeme hledat způsob, jak České poště pomoci, aby to nemusel sanovat rozpočet," řekl novinářům ministr financí.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta by neměla dostávat dotace ze státního rozpočtu. Ministerstvo financí bude hledat jiný způsob, jak podniku pomoci, aby jeho hospodaření zůstalo na nule nebo bylo v zisku. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš.

O dotování ztrátových poboček pošty kvůli hrozbě jejich rušení mluví hlavně ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošta spadá. Podle dřívějších informací by mohlo jít až o jednu miliardu korun.

"Budeme hledat způsob, jak České poště pomoci, aby to nemusel sanovat rozpočet. Je to takové aktivum, že by to rozpočet neměl sanovat," řekl dnes Babiš.

Boj o poštu s Chovancem nevedeme

Podle Hospodářských novin Babiš s Chovancem bojuje zejména o to, zda podnik bude i nadále státním podnikem, nebo akciovou společností. Transformaci na akciovou společnosti navrhl Chovanec zastavit, aby pošta mohla nakládat se svým majetkem.

"Boj o poštu je nesmysl. Já jsem s panem Chovancem mluvil o tom, že bych rád dostal detailní informace o České poště," uvedl Babiš. "Je to skvělé aktivum a vláda má zájem udržet všechny služby obyvatelstvu," řekl.

Babiš uvedl, že má například návrh od finanční správy, že by od ní mohla pošta převzít hotovostní pokladnu. To by se mohlo týkat i celní správy.

Česká pošta provozuje asi 3250 poboček. Loni vykázala zisk 305 milionů korun, výnosy ale klesly o půl miliardy na 19,5 miliardy Kč. Firmě klesají výnosy z klasického doručování a snaží se je nahradit jinými činnostmi.

 

Právě se děje

Další zprávy