Babiš odvolal svého náměstka za ČSSD, přestal mu věřit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 20. 5. 2015 12:42
Babiš Martina Prose již dříve kritizoval za to, že jménem ministerstva požádal Českou národní banku, aby prověřila podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Libor Fojtík

Praha - Ministr financí Andrej Babiš odvolal svého náměstka Martina Prose, který v čele úřadu zastupoval nejsilnější vládní stranu ČSSD. Babiš svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry v Prose.

Sociální demokraté přijali Babišovo rozhodnutí chladně. Alespoň navenek. "Je to věc a pravomoc ministra financí, stejně jako kteréhokoliv jiného ministra," uvedl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Dodal, že jeho strana navrhne za Prose někoho jiného. Jméno nástupce však zatím není jasné.

Spor o sazby PRIBOR

Babiš svého náměstka již dříve kritizoval za to, že jménem ministerstva požádal Českou národní banku, aby prověřila podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR. Podle Babiše tím poškodil pověst bankovního trhu.

Pros o prošetření požádal písemně v dubnu. V dopise adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi hovoří o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace.

Případná manipulace se sazbou, která má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou, přitom podle Prose může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték. Ministerstvo financí prý k vyhodnocení sazby PRIBOR nemá pravomoci.

ČNB následně v reakci uvedla, že by uvítala, aby Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá, a také je konkrétně doložil. Centrální banka také upozornila, že okolnosti dopisu byly z pohledu dlouhodobě nastavené oficiální komunikace mezi veřejnými institucemi velmi nestandardní a v novodobých dějinách spolupráce mezi ČNB a ministerstva financí nemají obdoby. "Dopis byl odeslán bez vědomí ministra, nebyl označen jako 'otevřený', a přesto byl poskytnutý i médiím," dodala ČNB.

Další neshody v rezortu

Důvodem Prosova odvolání mají být i neshody ohledně klíčových otázek v rezortu. Pojišťovny například v poslední době prosazovaly, aby byla doba, po kterou se vyplácejí zprostředkovatelům provize u životního pojištění, prodloužena ze dvou na pět let, a aby byla maximální výše této provize omezena na maximálně 150 procent ročního pojistného.

S tím ale nesouhlasí poradci, zprostředkovatelé a ministr financí Babiš. Legislativní rada vlády proto jakoukoliv regulaci provizí odmítla. Bez ní ji také schválila vláda a v prvním čtení parlament. Když se dostal návrh zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích do rozpočtového výboru, objevil se ale pozměňovací návrh poslance Ladislava Šincla (ČSSD), který změny znovu navrhuje.

Martin Pros se k tomuto návrhu přiklonil. Pokud by návrh v jím žádané podobě prošel, získali by při předčasném zrušení smlouvy část provize zprostředkovatelů ve formě takzvaného odkupného klienti, kteří smlouvu uzavřeli.

 

Právě se děje

Další zprávy