Babiš má další firmy, jeho fond koupil lékařské domy

Ekonomika Ekonomika
26. 5. 2014 12:09
Fond, který spravuje soukromé investice Andreje Babiše, oznámil nákup dvou klinik zaměřených na reprodukční medicínu.
Babišův fond koupil dvě kliniky, které se zabývají reprodukční medicínou. Ilustrační snímek.
Babišův fond koupil dvě kliniky, které se zabývají reprodukční medicínou. Ilustrační snímek. | Foto: Profimedia.cz

Praha - Majetek Andreje Babiše se rozšířil o další dvě firmy z lékařského prostředí. Fond Hartenberg Holding, který spravuje jeho soukromé investice, oznámil nákup dvou klinik zaměřených na reprodukční medicínu.

Jde o brněnskou Reprofit International a pražské GynCentrum, informoval server iHned.cz. Cenu akvizice zástupci fondu ani prodávající neuvedli.

Hartenberg Holding už minulý týden koupil podíly ve dvou slovenských farmaceutických společnostech - bratislavském Imunoglukanu a s ním propojené firmě Pleuran.

"Zjišťujeme, že v malých firmách je potenciál větší. Když koupíte tři čtyři menší firmy a spojíte je, tak hodnotu investic zvyšujete nejvíc," vysvětloval minulý týden strategii současných nákupů pro Hospodářské noviny šéf Hartenberg Holding Josef Janov.

Brněnský Reprofit International považují noví investoři za největší soukromou kliniku specializující se na reprodukční medicínu v Česku. Poslední dostupné hospodářské výsledky – za rok 2010 - ukazují na tržby 105 milionů korun a provozní zisk 16,3 milionu.

"Vstupem nového strategického partnera získáme prostor také pro aplikovaný výzkum a další projekty, čímž můžeme dále posílit naši pozici lídra v oblasti léčby neplodnosti," říká vedoucí lékař kliniky Marek Koudelka.

Druhá z akvizic, GynCentrum se sídlem v Praze, se zabývá léčebnou péčí v oblasti gynekologie, plastické a estetické chirurgie či poradenstvím a vyšetřením neplodných párů. Za rok 2012 utržila firma 96 milionů korun a její provozní zisk činil 1,8 milionu korun.

Obě kliniky koupil fond Hartenberg prostřednictvím firmy FutureLife, jejímž cílem je vytvoření holdingu zdravotnických zařízení v Česku a na Slovensku.

Fond investuje především soukromé peníze současného ministra financí a podnikatele Andreje Babiše. Ten drží ve fondu téměř 90procentní podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy