Babiš domlouval s Cookem Apple Store na Staromáku. Nabídl mu budovu ministerstva

Sandro Elčić
Aktualizováno 24. 1. 2019 18:10
Čtvrteční setkání českého premiéra Andreje Babiše s šéfem Applu Timem Cookem vyústilo v příslib otevření nového autorizovaného obchodu Apple Store v Praze.
Tim Cook.
Tim Cook. | Foto: Reuters

"Tim Cook byl absolutně nadšený z toho, že v ČR máme více než 500 vědců v oblasti umělé inteligence. Taky jsem nabídl společnosti Apple, aby v Praze vybudovali Apple Store. Ten je jenom v deseti evropských zemích, jeden je přímo v pařížském Louvru," uvedl na svém Twitteru premiér Andrej Babiš.

Podle Babiše by se k tomuto účelu v Praze ideálně hodila například budova ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí.

"Tim Cook zareagoval okamžitě a hned na místě vznikl koordinační tým pro přípravu nového Apple Store v Praze," dodal český premiér na sociální síti.

V dalším tweetu premiér zdůraznil, jak je pro něj důležité otevření obchodu s logem nakousnutého jablka v české metropoli. "Budeme bojovat za Apple Store v Praze pro naše lidi," prohlásil.

Andrej Babiš je v Davosu již podruhé. Jeho program je tento rok z většiny zaplněn schůzkami se zástupci technologického sektoru - ve čtvrtek se už setkal s výkonným ředitelem AT&T Communications Johnem Donovanem, šéfem Applu Timem Cookem a viceprezidentem IBM Martinem Schroeterem.

S Donovanem řešil Babiš mimo jiné výstavbu infrastruktury pro mobilní sítě 5G, pro které Český telekomunikační úřad letos plánuje aukci pásem.

V pátek ho podle oficiálního programu zveřejněného na webu vlády čeká schůzka s výkonnou ředitelkou VISA pro evropské operace Charlotte Hogg a podle informací HN také se zástupci čínské telekomunikační společnosti Huawei. Ta  je v posledních týdnech po celém světě včetně Česka předmětem kontroverzí kvůli podezření, že jeho telekomunikační infrastruktura představuje hrozbu pro národní bezpečnost.

Dnes se premiér setkal také s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem. "Mluvili jsme o našem obranném průmyslu, který se dostává víc a víc do kondice," řekl pro ČTK Babiš o možnostech pro české firmy v Brazílii. Připomněl i tradiční značky jako Baťa nebo Škoda, které jsou v Brazílii známé. "Jsme jedna z nejvíce průmyslových zemí Evropy, tam jsou ty příležitosti," uvedl premiér.

Při jednání s Bolsonarem vyzdvihl i zájem České republiky na rozvíjení moderních technologií. "Máme nejvýkonnější laser na světě, připravujeme superhub umělé inteligence, máme technologii, která je schopna extrahovat rekordní množství vody ze vzduchu, jsme lídři v nanotechnologiích," řekl.

Technologie a globalizace jsou tématem číslo jedna celého letošního světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Podle mnohých představitelů je potřeba dohodnout ucelený přístup k digitálním společnostem a ujasnit pravidla pro nakládání s virtuálními daty.

 

Právě se děje

Další zprávy