Babiš chce prodat bazén u Thermalu. Třeba šejkovi, řekl

ČTK ČTK
29. 1. 2015 12:57
Výtěžek z prodeje by karlovarský hotel, který patří státu, použil na investice.
Hotel Thermal
Hotel Thermal | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Hotel Thermal v Karlových Varech, jehož stoprocentním akcionářem je ministerstvo financí, chce prodat venkovní bazénový komplex. Při dnešním uvedení nového generálního ředitele hotelu Klause Pilze do funkce to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Výtěžek z prodeje by hotel použil na investice. Bazén dlouhý 50 metrů je podle Babiše ztrátový.

"Bylo by dobré ho prodat třeba nějakému šejkovi a za jeho peníze by se mohlo investovat," řekl ministr financí.

Jeden ze symbolů města

Venkovní termální bazén hotelu Thermal je jedním ze symbolů současných Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý, 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru. Třetina vody v bazénu je minerální. Bazén býval v provozu i přes zimu a jeho návštěvníci si mohli užít teplé vody i v mrazech. Od roku 2012 je kvůli úsporám v zimě uzavřen.

Přitom odhad loňského hospodaření hotelu je 15 milionů korun zisku. Plán na letošní rok je 30 milionů korun. Hotel Thermal v roce 2013 podle účetní uzávěrky dosáhl zisku před zdaněním ve výši 9,23 milionu korun. Tržby v roce 2013 byly 216,6 milionu. Proti roku 2012 to by nárůst zhruba o 12 milionů korun.

Zcela nové vedení

Nový ředitel vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 17 uchazečů. Pilz byl od roku 2005 do poloviny loňského roku generálním ředitelem Health Spa Piešťany. Na starost měl 11 lázeňských hotelů v Piešťanech a Smrdákách. Vystudoval management cestovního ruchu na vídeňské univerzitě. Zastával manažerské posty například ve vídeňském hotelu Penta či v pražských hotelech Grand Hotel Bohemia nebo International, kde byl i generálním ředitelem.

Vedení státní firmy Thermal - F se měnilo loni několikrát. Nejprve byl v červnu z funkce generálního ředitele odvolán bývalý karlovarský primátor a později hejtman Josef Pavel (ODS). Ministerstvo financí také rozpustilo šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu společnosti. Úřad ovšem přistoupil k dalším změnám poté, co se zaměstnanci postavili proti tehdy jmenovanému řediteli Danielu Křováčkovi.

Na konci července tak ministerstvo opět odvolalo celé představenstvo. Hotel z pověření řídil bývalý šéf karlovarského hotelu Savoy Westend Rudolf Mašata.

Lázeňský hotel Thermal byl postaven v letech 1967 až 1976. Tehdy mu ustoupila původní secesní zástavba z 19. století. Hotel nabízí kromě lázeňských služeb rozsáhlé kongresové centrum, které je každoročně zázemím Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

 

Právě se děje

Další zprávy