Babiš: Česku se může vrátit 60 miliard z daňových podvodů

ČTK ČTK
25. 11. 2014 12:08
Změnu by mělo přinést personální posílení Finanční a Celní správy a posílení kompetencí členských států EU v boji proti organizovaným skupinám.
Vrátí se do rozpočtu? (ilustrační foto)
Vrátí se do rozpočtu? (ilustrační foto) | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česko na daňových podvodech přijde ročně o 108 miliard korun. Všechny úniky se zastavit nepodaří, přesto existuje potenciál, jak státu z těchto peněz vrátit alespoň 60 miliard korun. Na dnešním Setkání lídrů českého stavebnictví to uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Změnu by mělo přinést personální posílení Finanční a Celní správy a posílení kompetencí členských států EU v boji proti organizovaným skupinám podvádějícím na daních.

"Myslím si, že stát v minulosti nevybíral dobře daněa Finanční a Celní správa nefungovaly dobře," uvedl Babiš. Neplacení daní navíc poškozuje hospodářství tím, že znevýhodňuje poctivé podnikatele proti těm, kteří daně neplatí.

Podíl nezaplacených daní se v jednotlivých evropských zemích výrazně liší. Zatímco ve Finsku a v Nizozemí představují nezaplacené daně pět procent, v Rumunsku jde o 44 procent a v Česku o 22 procent, uvedl s odvoláním na výsledky šetření EU šéf finančního resortu.

Při prokazování daňových úniků by podle Babiše mělo přispět hlášení o velkých příjmech osvobozených od daně, které je obsažené ve změně zákona o prokazování původu majetku. Kromě ztrát způsobených daňovými úniky přichází Česko podle šéfa státní kasy o peníze rovněž neefektivním čerpáním peněz z evropských fondů. V čerpání dotací je Česko jeden z nejhůře čerpajících států, za což může kromě nekompetence úředníků i rozsáhlá korupce, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy