Až 80 % lidí práce nebaví. A to se musí změnit

Eva Štorková
29. 6. 2011 9:52
Rozhovor s Jimem Cusumanem - úspěšným vědcem, producentem, manažerem a podnikatelem
Jim Cusumano
Jim Cusumano | Foto: Millenniumprize.fi

Praha - Jim Cusumano se stal úspěšným technikem a badatelem v oblasti amerického farmaceutického průmyslu, posléze filmovým producentem a v neposlední řadě také uznávaným odborníkem na firemní leadership. Podílí se mimo jiné i na iniciativě Leadership for Life.

V roce 2000 začal podnikat i v České republice. Spolu se svou ženou a obchodním partnerem koupil a zrekonstruoval zámek Mcely, z něhož vybudoval luxusní "zelený" ubytovací komplex. Za svůj počin získal prestižní ocenění The World's Leading Green Hotel.

V následujícím rozhovoru se proto může fundovaně zamyslet nad tím, jak doznívající ekonomická krize změnila manažerské prostředí ve Spojených státech, západní Evropě a České republice.

Jsou velké rozdíly mezi českým a mezinárodním manažerským světem?

Pokud jde o chytré a talentované manažery, tak nikoliv. Ovšem pokud se jedná o společné hodnoty, rozdíl je významný. Ve srovnání se Severní Amerikou a západní Evropou český manažerský svět akceptuje a pracuje s daleko menší transparentností.

Nedávná studie Ernst & Young zjistila, že řada českých manažerů nevidí v etickém řízení či pozitivním společenském obrazu žádnou výhodu. Ačkoli nesporným faktem je, že mnohé úspěšné společnosti celosvětově prokázaly, že tento postoj nakonec vede k významné konkurenční nevýhodě.

Nedávná historie dokazuje, že inspirativní, etičtí lídři a zaměstnanci vytvořili dlouhodobě úspěšné podniky - mezi jinými například Google, Patagonia, Amazon, Accenture, Henkel, Vestas Wind.

Vidíte příčinnou souvislost mezi krizí a leadershipem?

Krizi samu způsobil mizerný leadership jak ve státní správě, tak v soukromém sektoru. Chamtivost a zatajování jdou ruku v ruce, ale v současné době neetické chování jednotlivců i společností ztěžuje v rostoucí míře globálně propojený svět.

Společnosti, které inspiroval etický leadership, si vedly během krize daleko lépe. Podívejme se třeba na automobilový průmysl v Americe. Špatně vedená společnost General Motors málem zkrachovala a musela jí pomoci vláda USA, zatímco Ford Motor Company prosperovala. Ford je zdrojem mnoha tvůrčích inovací v tomto odvětví a v příštích letech se pravděpodobně stane lídrem trhu v Americe.

Ve Wall Street Journal byla nedávno zmíněna velmi působivá studie amerického stratéga Gery Hamela. Podle ní z více než 8 tisíc zaměstnanců v Evropě a Severní Americe je kvůli špatnému vedení jen 20 % z nich v práci spokojeno. Zbylých 80 % buď svou práci nesnáší, nebo ji vykonává jen mechanicky. Umíte si představit, čeho bychom dosáhli, kdyby byl poměr 80:20 namísto 20:80?

Myslíte si, že lídři států, byznysu a mezinárodních organizací během krize obstáli?

Myslím, že krize jsou daleko významnější, než se lidé domnívají. Vládám se podařilo zamezit propadu měny a významnému snížení počtu pracovních míst, ovšem za vysokou cenu. Dluh, který má nyní většina světa, to změnil na desetiletí. Mnoho z našich dětí a vnuků nebude mít stejné možnosti, jako jsme měli my, dokud nedojde k oživení a sjednocení nápaditého leadershipu ve veřejnosti a v soukromém sektoru.

Stačí jeden nápaditý lídr, aby ovlivnil tisíce, možná miliony lidí. Česká republika, Evropa, Amerika, svět zoufale potřebuje vůdčí a inspirativní lidi. Přitom lidé nechtějí pouze efektivněji a kreativněji pracovat, ale budou ochotní snášet i těžké časy, pokud uvidí světlo na konci tunelu.

Co dělají inspirativní lídři?

Budují byznys, který přináší užitek všem stakeholderům - zaměstnancům, zákazníkům, investorům, dodavatelům a společnosti.

Zaníceně si osvojují a sledují cíl své společnosti - vize, poslání, hodnoty, cíle a strategie a pro tyto cíle nadchnou všechny stakeholdery společnosti.

Vytvářejí prostředí, které zaměstnance inspiruje k tomu, aby své osobní dovednosti se zaujetím nasměrovali ku prospěchu společnosti. 

A pokud jde o Českou republiku?

Ze života Jima Cusumana

  • 1968 - Získal titul Ph. D. v oboru fyzikální chemie a začal pracovat ve farmaceutickém průmyslu.
  • 70. léta - Ve firmě Exxon se Cusumanovi podařilo patentovat dvacet objevů, vydává bezpočet publikací.
  • 80. a 90. léta spoluzaložil společnost Catalytica. Firma je úspěšná a vydělává miliony dolarů. Vyvíjí celou řadu léků, mimo jiné Zidovudine - lék na HIV.
  • 2000 - V roce 2000 Jim Cusumano firmu prodal a rozhodl se věnovat jiné oblasti podnikání. Založil filmovou produkční společnost Chateau Wally Films a věnuoval se přestavbě zámku v Mcelech. 
  • 2000 - 2008 - Stává se místopředsedou představenstva vzdělávacího Think-Tanku World Business Academy.
  • 2010 - Přijal pozvání bývalého českého prezidenta Václava Havla a zúčastnil se Fóra 2000.

Česká republika naštěstí neměla významný podíl v rizikových úvěrech a jiných finančních instrumentech. To vedlo některé vůdčí osobnosti společností a řadu vládních lídrů k prohlášení, že v České republice nemáme žádný problém. To byla chyba. Svět je globálně propojen a cokoliv se kdekoliv stane, odrazí se ve větší či menší míře i v České republice.

Ovšemže nyní vidíme, že nejsme proti krizi imunní a česká vláda nyní bojuje - zcela neefektivně - s rostoucím rozpočtovým deficitem a sociálními problémy. S těmito potížemi se budeme ještě nějaký čas potýkat.

Žijeme nyní v odlišném světě (ve srovnání s rokem 2008)? Pokud ano, tak v jakém smyslu?

Naprosto! Největší změnou je, že zaměstnanci - jak zaměstnaní, tak nezaměstnaní - stejně jako zákazníci a dodavatelé ve zvýšené míře nebudou tolerovat nepoctivost, chamtivost určitých vládních a statutárních činitelů. Pokud se rozevřou nůžky mezi chudými a bohatými a mezi managementem a zaměstnanci, nebudou mít nespokojení lidé už co ztratit a můžete očekávat revoluční protesty různého druhu (doufejme, že ne násilné jako na Středním východě).

V tomto stále více "exponovaném" prostředí se podaří jen inspirativním vládním a statutárním lídrům, aby nás vedli k účinným, přijatelným a spravedlivým řešením hlavních problémů, kterým právě čelíme. Inspirativní vládní a statutární lídři nadchnou lidi, které vedou. Nadšení probudí kreativitu, která je jádrem inovace a která řeší problémy efektivně a s patřičným ohledem ke všem stakeholderům. Všichni vyhrají!

Globální společnosti, místní firmy, různé obory podnikání zaujímají společensky odpovědný přístup k organizacím, zaměstnancům, rodinám, životnímu prostředí atd. Znamená to, že se změnila role lídrů byznysu?

Ano. Lídři byznysu musejí stále více brát v úvahu to, že už nejsme agrární společností. Náš školský systém, naše práce, struktura dovolených a mnoho jiného jsou pozůstatky společnosti, která je od té dnešní na hony vzdálena. S internetem může řada lidí pracovat z domova. Ženská pracovní síla je jedním z nejvíce podceňovaných kladů moderní společnosti.

Další úspěšný krok Jima Cusumana - rekonstrukce zámku Mcely
Další úspěšný krok Jima Cusumana - rekonstrukce zámku Mcely | Foto: ChateauMcely.Com

Ženské myšlení a úsudek poskytuje mocný doplněk k původně dominantní mužské pracovní síle. Prozíravé společnosti a vlády počítají s programy pro zaměstnankyně, provozují firemní školky, umožňují pružnou pracovní dobu a poskytují kompenzační balíčky, které staví ženy s jejich potřebami na úroveň jejich mužských kolegů. Vládě a zaměstnavatelům se tento přístup bohatě vyplatí.

Vlády a společnosti, které podporují environmentálně trvale udržitelnou strategii, budou dlouhodobými vítězi. Stále znovu se ukazuje, že investice do prevence znečišťování znamená vždy konkurenční výhodu. A i když v tento horký brambor (změnu klimatu) nevěříte, musíte věřit v bezpečnost země a firemní sféry. To přímo souvisí s energetickou bezpečností a energetická bezpečnost zmírňuje změnu klimatu.

Co tedy očekáváme? Investice do kombinace vzrůstající energetické efektivity a alternativních zdrojů energie (kogenerační jednotky, biomasy, solární a větrné energie, nikoliv jaderné - i když opomíjíme s tím spojená bezpečnostní rizika, je to neekonomické) může mít výrazně pozitivní dopad. Rozvoj inovací v solární a větrné technologii by mohl za pár let konkurovat dnešní velké škále energetických zdrojů, ovšem jen za předpokladu, že vláda zajistí dlouhodobou efektivní podporu - i když by to byl jen pouhý zlomek z milionů eur, které jsou dnes poskytovány na podporu ropného průmyslu.

Jaký typ lídra v byznysu předvídáte pro příští desetiletí?

Nepochybuji o tom, že noví lídři nahradí starý vlivný model leadershipu. Nový způsob bude inspirativní lídři sami budou hluboce motivováni tím, co dělají, a budou motivovat zaměstnance a ostatní stakeholdery. Tento nový typ lídrů má celý soubor hodnot, aby rozpoznal, že jsme všichni svým způsobem spojeni a že transakce, ať už politické či firemní, musí být ku prospěchu všech zúčastněných. Dny vyjednávání vítězů a poražených jsou sečteny. Tento nový způsob vedení bude sdělovat a sdílet silnou vizi, poslání a soubor hodnot se všemi stakeholdery. U společností to znamená se všemi zaměstnanci, zákazníky, akcionáři, obchodníky, veřejností, dokonce i se světem.

Co je největší výzvou pro českou společnost v roce 2020?

Přechod k transparentnímu způsobu řízení, disponujícího vizí a posláním, který bude inspirovat a motivovat a povede Českou republiku k dlouhodobě vysoké kvalitě života všech občanů a k podpoře obdobného globálního programu.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy