Automobilka VW žádala odvolání auditora kvůli kauze Dieselgate. Soud to zamítl

ČTK ČTK
30. 12. 2017 0:44
Auditor šetřící počínání vedení automobilky při emisní aféře bude svou práci dělat i nadále, rozhodl německý soud. Porušení práv podniku zatím neřeší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Frankfurt - Německý ústavní soud zamítl žádost automobilky Volkswagen o okamžité přerušení práce zvláštního auditora, jehož úkolem je prošetřit kroky vedení podniku v emisním skandálu. Soud však zatím nerozhodl o stížnosti Volkswagenu, podle které jmenování zvláštního auditora porušilo základní práva podniku, informovala agentura Reuters.

O jmenování auditora rozhodl v listopadu nižší soud na žádost svazu soukromých investorů DSW o nezávislé vyšetření emisního skandálu. Vyšetřování má mimo jiné odhalit, zda představenstvo a dozorčí rada podniku v souvislosti s aférou porušily své povinnosti.

Volkswagen požadoval, aby činnost auditora byla pozastavena do doby, než ústavní soud rozhodne o stížnosti na jeho jmenování. Tento požadavek však soud nyní odmítl. Automobilka totiž podle něj dostatečně neprokázala, že je zapotřebí učinit okamžité opatření.

Krátce po vypuknutí skandálu v září 2015 Volkswagen najal americkou advokátní firmu Jones Day a poradenskou společnost Deloitte, aby vyšetřily okolnosti pochybení a identifikovaly odpovědné osoby. Přestože se automobilka zavázala ke zlepšení transparentnosti, výsledky šetření nikdy nezveřejnila. Z jeho závěrů vycházela dohoda o urovnání emisního skandálu s americkým ministerstvem obrany, podle níž VW souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 92 miliard Kč).

Skupina investorů požaduje odškodnění v řádu miliard a chce zjistit, kdy si výkonný management firmy poprvé uvědomil skutečnosti spojené s emisními podvody a kdy o potenciálních finančních škodách informoval investory. Německé zákony o cenných papírech vyžadují, aby společnosti zveřejňovaly jakékoli tržně citlivé zprávy včas. Věc vyšetřuje také německá prokuratura.

 

Právě se děje

Další zprávy