Věk strojů se blíží. Škoda spustí superpočítač a systém, co oživí roboty i bez proudu

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2019 15:30
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto uvedla tento týden do provozu hned dvě "supertechnologie". Zatímco ta první - superpočítač - umí zpracovat až dvě biliardy početních operací za sekundu a má být nejvykonnějším firemním počítačem v Česku, zařízení zvané ultrakapacitor zase dokáže zajistit, že roboti v lakovně budou pracovat nonstop i během výpadku elektrického proudu.
Foto: Škoda Auto

Sálový počítač za zeleninu

Nový superpočítač disponuje dvěma počítačovými clustery, tedy seskupeními počítačů, které spolu navzájem úzce spolupracují. K dispozici je 1008 výpočetních uzlů a 24 192 procesorových jader. Výkon počítače je 67miliardkrát vyšší než výkon prvního sálového serveru v automobilce.

První sálový počítač přitom automobilka pořídila už před 50 lety. Šlo o špičkový americký stroj IBM 360, který pomáhal například ve vesmírném středisku v Houstonu v létě 1969 při prvním přistání člověka na Měsíci.

Za počítač tehdejší AZNP zaplatil financemi utrženými za zeleninu, kterou získal za několik vozů MB1000 exportovaných do Rakouska. Počítač mimo jiné pomáhal s vývojem modelu 100 nebo přelomového Favoritu. V 90. letech jej automobilka po 20 letech nepřetržité služby nechala sešrotovat.

 

Právě se děje

Další zprávy