Jaguar Land Rover otevírá továrnu na Slovensku. Vydělají na tom čeští dodavatelé

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 10. 2018 12:26
Na Slovensku, které se nyní stává největším producentem automobilů v přepočtu na počet obyvatel, otevřela indická firma Jaguar Land Rover továrnu za desítky miliard korun s kapacitou 150 tisíc aut ročně. Raduje se i 19 českých firem. Na výrobě až 300 tisíc aut ročně budou mít svůj podíl.
Na Slovensku se otevírá továrna na výrobu aut Jaguar a Land Rover | Video: Nitralive

Bratislava/Nitra - Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) ve čtvrtek otevřela nový závod na Slovensku s výrobní kapacitou 150 000 aut ročně. Investice JLR v hodnotě 1,4 miliardy eur (36 miliard korun) do výstavby továrny u Nitry je jedním z největších investičních projektů na Slovensku za poslední roky.

Automobilový průmysl je hlavním tahounem exportně orientované ekonomiky pětimilionového Slovenska, které je nyní v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě. Vozidla v zemi pod Tatrami již léta montují automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA, na které je navázána řada výrobců součástek, ve velké míře z Česka.

Foto: Výrobci

Nový závod tak bude příležitostí i pro tuzemský automobilový průmysl. Jak upozornily Hospodářské noviny, už loni v říjnu proběhla v Brně největší dodavatelská akce zprostředkovaná britskou pobočkou agentury CzechTrade mezi českými firmami a nákupčími z Jaguar Land Roveru. Představilo se celkem 19 dodavatelů z Česka.

Spolupráci by v rámci nového závodu v Nitře rádi prohloubili i stávající čeští partneři koncernu Jaguar Land Rover − například Koyo Bearings, Varroc Lighting Systems nebo Brano.

Tuzemský autoprůmysl těží z faktu, že v rámci středoevropského regionu jsou továrny renomovaných značek rozmístěny do okruhu asi 500 kilometrů. Z hlediska logistiky je tak snadné výrobky dodávat do většího počtu závodů.

Firma zaměstná zatím 1500 lidí

Investici na Slovensku ohlásil JLR před třemi lety. V továrně u Nitry bude montovat model Discovery. Provozní ředitel slovenské divize JLR Alexander Wortberg u příležitosti slavnostního zahájení produkce automobilky na Slovensku řekl, že továrna by během dvou let mohla dosáhnout roční výroby 100 000 vozů.

JLR na Slovensku v současnosti zaměstnává zhruba 1500 lidí, zaměstnanost v továrně by se postupně měla zvyšovat na 2800 pracovníků. Míra nezaměstnanosti v okrese Nitra v září dosáhla 2,48 procenta, byla tak pod celostátním průměrem 5,38 procenta.

K otevření závodu za účasti představitelů automobilky a slovenské vlády přistoupil JLR zhruba dva týdny poté, co Evropská komise schválila plán Bratislavy poskytnout automobilce investiční pomoc 125 milionů eur (3,2 miliardy korun). Zkušební výrobu slovenská továrna automobilky zahájila v září.

"Otevření závodu je milníkem v našem programu globalizace," řekl při ceremoniálu šéf JLR Ralf Speth. Dodal, že slovenský závod je nejmodernější továrnou skupiny JLR, která je od roku 2008 součástí indické společnosti Tata Motors.

Náběh produkce ve slovenské továrně JLR a zvyšování výroby v bratislavské divizi Volkswagenu přispějí podle poslední prognózy slovenského ministerstva ke zrychlení tempa ekonomického růstu země na 4,5 procenta v příštím roce.

Analytička bankovního domu Slovenská sporiteľňa Katarína Muchová ČTK sdělila, že výroba dopravních prostředků představuje zhruba 35 procent celkové průmyslové výroby Slovenska a že automobilový sektor se podílí zhruba 40 procenty na průmyslovém exportu země. Dodala, že pro větší stabilitu ekonomiky je lepší její zaměření na vícero odvětví.

O továrnu JLR se podle dřívějších informací kromě Slovenska ucházely také Česko, Polsko, Maďarsko, Mexiko a Turecko. Pro umístění na Slovensko rozhodla zmíněná miliardová vládní podpora.

 

Právě se děje

Další zprávy