Automat Koruna se vrací. Ve hře jsou tři zájemci

Lucie Hrdličková a Petr Lukáč, Hospodářské noviny
25. 8. 2014 18:45
Majitel secesního Paláce Koruna ve spodní části pražského Václavského náměstí chce zvednout vytíženost historického objektu.
Bufet Koruna v roce 1963.
Bufet Koruna v roce 1963. | Foto: ČTK

Praha - Majitel secesního Paláce Koruna ve spodní části pražského Václavského náměstí Tomáš Plachý chce zvednout vytíženost historického objektu. Pomoci mu v tom má také nostalgie. Podnikatel se rozhodl, že v přízemí paláce oživí legendární Automat Koruna – podnik, kam před revolucí chodili na jahodové koktejly, párky či chlebíčky komunističtí funkcionáři i chudí studenti.

„Automat by měl začít fungovat v příštích dvou letech,“ říká Marek Moravec, šéf firmy Koruna Palace Management, která objekt spravuje a patří taktéž Plachému.

Správce paláce podle něj v tuto chvíli jedná se třemi zájemci o provozování podniku. Tím má být někdo z oblasti gastronomie. „Intenzivně jsme jednali třeba s vedením hotelu Jalta,“ upřesňuje Moravec.
Retrokoktejl s potenciálem Automat svého času prodával podle pamětníků tři tisíce bramboráků denně. Na dračku tu šel i proslulý jahodový koktejl. Vypilo se ho zde na 1500 sklenic za den.

Oživený Automat by měl toto „retro“ zachovat. „Je potřeba implementovat tyto věci z historie a nalákat na ně i mladší generace,“ říká Moravec.

Na ploše o rozloze 500 až tisíc metrů čtverečních by tak uvnitř paláce měla vzniknout výdejna a pultové ostrůvky, kde se bude prodávat několik teplých jídel denně a klasický „bufetový sortiment“.

„Trochu se inspirujeme sítí tuzemských restaurací Lokál,“ připouští správce paláce. To napovídá, že cenová hladina v podniku, který vaříval polévku i za pár haléřů, bude „retro“ už o něco méně.

Jaké další plány má majitel objektu? A proč má problémy s dopravním podnikem? Čtěte více v pondělních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy