Autobusy se dávají do pohybu. Protest nebude, zní ze dvou "stávkových" krajů

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 5. 4. 2017 16:53
V Jihočeském a Ústeckém kraji autobusy nakonec ve čtvrtek vyjedou, zní z krajských úřadů. Do hry se navíc na poslední chvíli vložil i premiér.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Arriva

Praha - Lidé v Jihočeském a Ústeckém kraji, kteří jezdí do práce nebo třeba do školy autobusem, si mohou oddechnout. V obou krajích řidiči nakonec podle informací agentury ČTK, která se odvolává na krajská vedení, stávkovat nebudou.

"Jsem rád, že se nám podařilo celou situaci vyřešit. Připravili jsme podle mě rozumný mechanismus pro navýšení mezd. Je v zájmu kraje realizovat kvalitní dopravní obslužnost pro všechny," řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj se podle něj dohodl s dopravci, kteří souhlasili s tím, že se budou na navýšení mezd pro řidiče podílet zhruba ze třetiny.

Podle Kamila Slobody, předsedy odborářů společnosti GW Trans, jejíž řidiči chtěli vstoupit do stávky, by měla doprava v Jihočeském kraji ve čtvrtek fungovat jako v každý jiný všední den. "Důvody pro stávku pominuly. Podmínky, o něž jsme žádali, by měly být splněny," řekl Sloboda.

Plošná stávka řidičů linkových autobusů kvůli mzdám nakonec nebude ani v Ústeckém kraji. ČTK to řekl vedoucí kanceláře hejtmana Zdeněk Rytíř. Autobusy vyjedou ve čtvrtek na převážné většině území regionu.

V Ústeckém kraji denně přepraví na 55 000 cestujících šoféři ze čtyř dopravních společností. "Podle informací, které teď mám, by měly zítra vyjet všechny spoje," řekl Radek Chobot, ředitel společnosti BusLine, která zajišťuje přes polovinu autobusových linek v kraji. Vyjedou i autobusy firmy Arriva Teplice a ČSAD Slaný, ČTK to potvrdili jejich zástupci.

Posledním dopravcem, který jezdí pro Ústecký kraj, je firma Autobusy Karlovy Vary. Společnost zajišťuje spoje na Chomutovsku, v okolí Mostecké pánve, oblasti Kadaň-Žatec a ve Šluknovském výběžku. Vedení společnosti ještě jedná se dvěma odborovými organizacemi, podle neoficiálních informací by se stávka mohla dotknout pouze Šluknovska.

Ohlášená naopak zůstává stávka v Jihomoravském kraji, kde nevyjede ve čtvrtek 59 regionálních autobusových linek z 217. Dalších 97 pojede s omezením. Nejvíce se stávka dotkne Břeclavska, Kyjovska a Vyškovska. Částečně se do stávky mají zapojit i řidiči v Olomouckém kraji, kde chce stávkovat 181 z 291 řidičů společnosti Arriva Morava, což se dotkne Šumperska, Jesenicka, Mohelnice a Zábřehu.

Problémy zřejmě čekají také na lidi v České Lípě. Zhruba čtyři desítky řidičů společnosti BusLine, která tam zajišťuje městskou hromadnou dopravu, odmítají ve čtvrtek vyjet. Vedení města se dnes se zástupci dopravní společnosti dohodlo, že zajistí alespoň linky, které přepravují nejvíce lidí. ČTK to sdělila mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová.

Situace se může ještě dále měnit. Nový impuls pro další jednání dal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten na večerní jednání vlády míří s návrhem, aby vláda do krajů poslala 420 milionů korun, které by pokryly zhruba polovinu ročních výdajů na navýšení mezd řidičů. Šéf dopravních odborů Luboš Pomajbík si sice povzdechl, že takový návrh měl přijít dříve, ale dodal, že si odboráři na výsledek vládního jednání počkají.

 

Právě se děje

Další zprávy