Co mají společného zpětné zrcátko, stěrač a směrovky? O jejich vznik se zasadily ženy

Eva Srpová Eva Srpová
16. 4. 2019 6:02
Důležité a dnes běžně používané inovace v automobilovém průmyslu, které mají společnou jednu věc. Vymyslely je ženy, ačkoli si je jen výjimečně nechaly patentovat.

Automobilka Seat sestavila zajímavé vynálezy, o jejichž vznik se významně zasadily ženy. Podívejte se do přehledu.

Foto: Eva Srpová

Florence brzy odstartovala zářnou kariéru, stala se tváří filmového studia a vydělávala tolik peněz, že si brzy mohla koupit automobil, což tehdy nebylo u mladých dam tak časté.

Podle zmíněného webu se Florence do auta přímo zamilovala a popsala ho jako věc, která "je jako člověk, chápe lidské potřeby, jako by bylo živé". I proto se jala prozkoumat všechny praktické a bezpečnostní vlastnosti vozu a v roce 1914 vymyslela "mávačky". Po stisku tlačítka se na bocích vozu zvedly vlaječky, které oznámily, na jakou stranu auto bude odbočovat.

Jenže nápad si nenechala patentovat, i když o něm mluvila pro The Green Book Magazine, jak uvádějí The New York Times. Ve vynálezu primitivních blinkrů ani nebyla první, průkopníkem byl Brit Percy Douglas-Hamilton, který v roce 1909 nechal patentovat umělé ruce, jež měly oznamovat změnu směru.

"Je však velmi nepravděpodobné, že by Florence Lawrencová o tomto patentu věděla předtím, než vymyslela svůj, říká pro NY Times John Heitmann, profesor z univerzity v Daytonu, který se specializuje na automobilovou historii.

Florence tak na svém nápadu nevydělala ani dolar. Neměla navíc příliš veselý osobní život, byla třikrát vdaná a naposledy za alkoholika, který ji často bil. Zemřela velmi chudá.

Světelné směrové ukazatele se staly standardní výbavou u vozů značky Buick v roce 1939 a málokdo dnes ví, že se o jejich propagaci zasadila "první filmová star", jak stojí na jejím náhrobku.

 

Právě se děje

Další zprávy